Tři expolicisté jsou stíháni za loupež 77 milionů. Jeden má na svědomí možná i vraždu

Brno – Za loupež 77 milionů korun z vozu společnosti Brink's C.L. převážející finanční hotovost jsou stíháni tři bývalí policisté. Peníze měli ukrást v srpnu 2006 na silnici mezi Rousínovem a Slavkovem u Brna. Jeden z expolicistů je také stíhaný za vraždu vedoucího vozu. Ten byl prohlášen za pohřešovaného v roce 2010, pravděpodobně jeho tělo policisté objevili na pozemku v obci Drásov před týdnem.

Jedna z největších loupeží v historii České republiky se udála 9. srpna 2006. Při ní měli tři muži oblečení v policejních uniformách zastavit tzv. kurzovní vůz, ve kterém byl uložený velký peněžní obnos a pod pohrůžkou použití ručního granátu přinutili dva pracovníky společnosti k vydání 77 milionů. Protitankovou střelu pak kriminalisté objevili v rybníku v obci Žleby.

Po loupeži se rozjelo vyšetřování, které bylo neúspěšné až do zlomového okamžiku v roce 2010. Tehdy byl vedoucí vozu prohlášen za pohřešovaného. Podle ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty kriminalisté objevili pravděpodobně jeho tělo na pozemku v obci Drásov.

Ten patří podnikateli Romanu D. „Je to majitel pozemku, na němž se nachází námi dlouhodobě kritizovaná černá skládka. Pokud mám informaci, tak v současné době je majitel ve vazební věznici v Praze. Kvůli čemu, to nevíme, ale proslýchá se, že jde o zvláště závažnou násilnou trestnou činnost,“ řekla starostka Drásova Martina Bočková (nez.). 

Zda případ přímo souvisí s majitelem pozemku, ale není jisté. Jisté je naopak to, že na parcele policisté nehledali poprvé. „Na tomto pozemku už policie v minulosti nějaké výkopové práce prováděla. Spekuluje se, že to souviselo s pohřešováním nějaké osoby,“ uvedl v pátek právní zástupce městyse Drásov Martin Klimo.

Brífink ÚOOZ k devět let staré loupeži (zdroj: ČT24)

Za loupeží stojí bývalí policisté

„My jsme se k případu dostali až v roce 2014, kdy jsme prováděli šetření plánované loupeže ve Veselí nad Moravou. Dostali jsme totiž informace, že by případ měl mít souvislost s osobami, které vykradly vůz u Slavkova u Brna,“ popsal vývoj vyšetřování Šlachta. Tehdy se také ÚOOZ dozvěděl o zadržení tří osob v Praze, jež měly na svědomí loupeže. „Vzali jsme si proto všechny tyto případy na starost,“ dodal Šlachta.

Ve středu 18. března speciální tým zadržel tři podezřelé, které obvinil z devět let staré loupeže. Všichni jsou bývalí policisté. Jeden z nich je také stíhaný za vraždu vedoucího kurzovního vozu. V souvislosti s případem je také stíhán ještě jeden člověk, který měl skupině pomáhat ukrýt tělo zavražděného. Za loupež hrozí obviněným odnětí svobody 8-15 let, za napomáhání 4 roky a za vraždu až výjimečný trest.

Bez komentáře: Zásah ÚOOZ na pozemku v Drásově (zdroj: ČT24)