Soud: Za pokusy o vraždy bezdomovců půjde mladík na 17,5 roku do vězení

Praha - Za dva pokusy o vraždu pražských bezdomovců dnes soud uložil vysokoškolskému studentovi Janu Mokrému 17,5 roku vězení. Mladík, který se u soudu vyznal z obdivu k Adolfu Hitlerovi, se k činům přiznal a litoval, že muži přežili, chtěl je prý mučit.

Podle znalců netrpí žádnou duševní chorobou a za své činy je plně odpovědný. Možnost jeho opětovného začlenění do společnosti označili za takřka vyloučenou. Rozsudek pražského městského soudu není pravomocný a lze se proti němu odvolat.

Obžaloba viní čtyřiadvacetiletého studenta matematicko-fyzikální fakulty ze dvou pokusů o vraždu. První útok se stal loni v dubnu v Libni, další o dva měsíce později u hlavního nádraží. Vytipovanou obětí byl pokaždé spící bezdomovec. „Za svými skutky i názory si stojím. Jsem si vědom toho, že jsem zlý. Lidé stejně mají umírání v povaze a umírají denně. Budu pokračovat, nemůžete mi to zakázat,“ uvedl Mokrý v závěrečné řeči.

Soudu také předčítal ze svých poznámek, koho všeho se chystal zabít. Cílil na „bezdomovce, cikány, Židy a konfidenty“. Zmínil mimo jiné i některé spolužačky, které s ním bydlely na koleji. Označil je za „bezcenné kusy masa“. Chtěl je prý rozřezat a hodit do Vltavy.

Soud se ztotožnil s názorem obžaloby. „Vina pana obžalovaného byla prokázána jednoznačně,“ konstatovala předsedkyně trestního senátu Kateřina Radkovská. Mladíka usvědčily důkazy v podobě výpovědí napadených, znalecké posudky, záznamy z kamerového systému i samotné přiznání mladíka.

Uložený trest soudkyně označila za dostačující k tomu, aby Mokrý ve vězení přehodnotil svoje postoje. Soud mladíkovi také uložil desetiletý zákaz pobytu na území Prahy, což by mu mohlo zabránit v případném dalším pokračování zabíjení bezdomovců.

Přiznal se i k jiným činům včetně napadení dalších dvou bezdomovců, policie jej však z ničeho dalšího neobvinila. „Z prověřování vyplynulo, že s největší pravděpodobností pouze čerpal informace, které měl z médií,“ vysvětlila Radkovská.

Vydáno pod