Zničené kabely v tunelu Blanka patří Praze, tvrdí dodavatel technologií

Praha - Zničené kabely v pražském tunelu Blanka jsou podle platných smluv majetkem hlavního města, řekl za dodavatele technologií, firmu ČKD Praha DIZ, Petr Zlomek. Město tak podle něj nese zodpovědnost a musí hradit i případné škody. Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) označil v reakci jednání firmy za neseriózní. Pokud by prý firma chtěla situaci skutečně řešit, už by to podle něj učinila.

Slovní přestřelka mezi vedením města a dodavateli stavby trvá už několik dní. Vzrušená debata se vede hlavně kolem toho, kdo nese vinu za vlhké prostředí v tunelu a kdo zaplatí výměnu kabelů poničených mokrem. Primátorka Adriana Krnáčová (za ANO) už dříve uvedla, že jedna firma hází vinu na druhou. Město uvažuje, že se kvůli sporům s dodavatelem technologií obrátí na arbitrážní soud.

Podle některých informací by výměna kabelů, kvůli které se znovu odsunul termín otevření tunelu, mohla vyjít na stovky milionů až na miliardu korun. Přesnou částku ale zatím nikdo neuvedl.

Kabely poškozené přívalovými dešti
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Do tunelu Blanka natekla voda v roce 2013 vjezdy na Letenské pláni a na Malovance. Následně se dostala do chodníků a poškodila kabely, které jsou v nich vedeny. V té době totiž ještě nebyly dokončeny a plně funkční vodotěsné poklopy na chodnících. Tunelový komplex, který měl řidičům sloužit už před čtyřmi lety, vyšel zatím na 37 miliard korun. Stavbu zahájila radnice, kterou tehdy vedl primátor Pavel Bém (ODS). Blanka měla být otevřena v roce 2011. Proti původním předpokladům se práce prodražily zhruba o šest miliard korun. Tunel Blanka je součástí městského okruhu, navazuje na Strahovský tunel.

Jak šel čas s Blankou