Kvůli nevybuchlé munici v Opavě evakuovala policie stovky lidí

Kvůli nálezu německé letecké pumy z druhé světové války evakuovali policisté v Opavě-Kateřinkách přibližně 700 lidí. Podle hasičů evakuace zabrala čtyři hodiny, po 22. hodině se lidé začali vracet do svých domovů. Nevybuchlou munici našel bagrista při výkopových pracích.

V Kateřinkách je největší sídliště v Opavě, na kterém žije asi 16 tisíc lidí. Padesátikilová puma ležela jen několik centimetrů pod povrchem země. Hlášení o nálezu převzala policie po 15:00. Kvůli hustému osídlení místo, kde jsou obchody a projíždí MHD, hned uzavřela. „S ohledem na nutnost zajistit bezpečí lidí proto policisté okamžitě uzavřeli prostor v perimetru několika set metrů a začali s evakuací,“ uvedla policejní mluvčí Soňa Štětínská. V některých místech musela být rovněž omezena doprava.

Evakuace šestadvaceti bytových vchodů byla podle mluvčího hasičů Petra Kůdely ukončena zhruba ve 20:30, kdy začali pracovat policejní pyrotechnici. Ne všichni obyvatelé totiž byli ochotni svůj domov opustit. Pyrotechnici munici po 21:30 deaktivovali a poté ji hasiči a policisté odvezli k likvidaci.

Přibližně 70 lidí našlo útočiště v evakuačním centru v Krnovské ulici, další lidé zamířili k příbuzným nebo do restauračních zařízení. „Se složkami záchranného systému jsme byli neustále v kontaktu a všechno proběhlo tak, jak mělo. Velitelem zásahu jsem byl informován o všech dílčích věcech,“ sdělil primátor Opavy Martin Víteček krátce po desáté večerní s tím, že do jedenácti by měli být už všichni lidé zpátky ve svých domovech.

Zprávy: Lidé museli své domovy opustit na několik hodin (zdroj: ČT24)

Opava už zažila evakuaci v roce 2013

Na severu Moravy evakuovali kvůli nálezu bomb z druhé světové války stovky lidí například začátkem loňského listopadu, kdy při stavebních pracích v Dolní Lutyni na Karvinsku objevil bagrista krátce po sobě dvě letecké pumy. V obou případech nejspíše sovětskou leteckou munici odvezli policejní pyrotechnici.

V polovině listopadu muselo na čas ze svých domovů asi 500 lidí v Chebu, které ohrožoval nevybuchlý dělostřelecký granát. Přímo v Opavě pak evakuovali kvůli nálezu bomby z druhé světové války asi 400 lidí v listopadu 2013.

Jednu z největších evakuací ze stejného důvodu nařídila policie v červenci 2011, dotkla se až 3500 lidí. Tehdy našli stavební dělníci při výkopových pracích mezi obchodním centrem Nisa a obchodním domem Sconto v Liberci leteckou pumu, která by mohla ohrozit lidi až do vzdálenosti jednoho kilometru.