Snímky z domácích archivů Ostravanů připomenou konec války

Ostrava - Ostravský archiv zpracovává více než dvě stě dosud nepublikovaných fotografií z konce 2. světové války z Ostravy a okolí. Řada lidí totiž zareagovala na výzvu ostravského magistrátu, aby půjčili ze svých domácích archivů fotografie z doby před 70 lety, které zachycují osvobozovací boje, vítání osvoboditelů i atmosféru ve městě. Nejlepší snímky budou vystaveny ve foyeru radnice, případně obohatí speciální web s interaktivní mapou Ostravsko-opavské operace.

Cenný materiál město získalo například od příbuzných Josefa Janíka, který byl vášnivým amatérským fotografem. V rodinném archivu zanechal na deset tisíc snímků. Přibližně sto z nich pořídil v částech Ostravy Svinov a Dubí po osvobození. Zeť Josefa Janíka Oldřich Klepek si nejvíce cení dochovaného barevného diapozitivu, na kterém je působivá skupina lidí. „Na dvoře tchánova domku je zachycena širší rodina a sousedé, ale také vojáci a důstojníci, kteří u něho tehdy bydleli,“ řekl Oldřich Klepek.

Josef Janík pracoval roky v bývalém svinovském pivovaru. Mnoho snímků z doby osvobození udělal právě tam. Zachycují hlavně následky bombardování, ale také osvoboditele během jejich krátkého pobytu ve městě. Vedle Klepka přineslo v uplynulých týdnech do ostravského archivu fotografie pohnutých událostí před 70 lety asi tucet lidí.

Hovoří Oldřich Klepek (zdroj: ČT24)

„Často se opakují například fotky zničené vojenské techniky. Na ní jsou samozřejmě děti, většinou v bílých punčoškách,“ líčila ředitelka archivu Blažena Przybylová. Dodala, že výzva na sběr fotografií trvá do konce března.

Vedle výstavy, kterou město chystá na druhou polovinu dubna ve vstupní hale magistrátu, se fotografie uplatní také na speciální internetové stránce. „Na přelomu března a dubna zprovozníme web, který bude obsahovat také interaktivní mapu Ostravsko-opavské operace,“ informovala mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Fotografie Josefa Janíka:

Ostrava-Michálkovice z archivu Dagmar Šimkové:

Hlavní oslavy osvobození Ostravy budou 30. dubna. Letos mají být velkolepé. Centrem městem například projede přehlídka historické vojenské techniky, která připomene 1. československou tankovou brigádu a 1. československou smíšenou leteckou divizi. Armáda chystá také ukázku bitvy u brodu přes řeku Ostravici a mnoho dalších akcí. Konec války město oslaví také výsadbou stromů v Komenského sadech.

Archiv shromažďuje fotky z osvobození