Milosrdní bratři chtějí převzít svou nemocnici, jsou proti slučování

Brno - Řád Milosrdných bratří, který v Brně vlastní pozemky a budovy Nemocnice Milosrdných bratří, chce její provoz převzít. Potvrdil to brněnský převor řádu Martin Macek. Neprodloužili by tak smlouvu s městem. Důvodem je, že se řádu nelíbí záměr sloučení s Úrazovou nemocnicí, která má desítky dluhů.

Smlouva s řádem končí městu v roce 2018. Bez smlouvy město nebude moci nemocnici dál provozovat. Řízení nemocnice se naopak chce ujmout sám Řád Milosrdných bratří, protože se staví proti návrhu města na sloučení Nemocnice Milosrdných bratří s Úrazovou nemocnicí pod jeden management. Druhý zdravotnický objekt má totiž dluhy v hodnotě desítek milionů. Milosrdní bratři se obávají toho, že by dluhy částečně přešly na jejich nemocnici. Náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno) nicméně sloučení obhajuje. Vidí v něm úsporu a zefektivnění chodu. Postup radnice ale řád nechápe.

Není to poprvé, co se objevila možnost, že by řád nemocnici převzal. O prodloužení smlouvy už takhle jednali s bývalým primátorem Romanem Onderkou (ČSSD). „Převládal názor na prodloužení smluvního vztahu s městem. Vše už bylo nachystané. Jsem přesvědčený, že řád vyděsil návrh na sloučení nemocnic náměstka Hollana, který s nikým z nemocnice ani z řádu nekomunikoval,“ řekl Onderka.

Ať už by ale teď došlo k převzetí nemocnice řádem, nebo ne, do budoucna s ukončením smlouvy počítají. Převzetí nemocnice měla uspěchat hrozba slučování. „Smlouvu s městem jsme chtěli prodloužit. Měli bychom tak delší čas na přípravu pozdějšího, alespoň částečného převzetí. O tom jsme informovali už dříve i primátora Onderku. Rádi bychom se do chodu nemocnice zapojili, protože teď nemáme na nic vliv,“ řekl Macek.

Nemocnice Milosrdných bratří měla v minulosti rovněž dluhy, ale za poslední roky se z nich pod vedením ředitele Josefa Drbala dostala. Před čtyřmi roky se přitom kolem něj strhla kauza po odchodu osmi anesteziologů a petici podepsané 130 lékaři, kteří tvrdili, že Drbal není schopen uspokojivě zdravotnické zařízení řídit a zbavuje se personálu.