Šest let místo sedmi, soud upravil trest silničnímu pirátovi Ondrouchovi

Praha - Martin Ondrouch si odpyká šest let vězení za obecné ohrožení pražských chodců i ostatních řidičů a za pokus násilí proti policistům. Původní trest sedmi let mu dnes zmírnil odvolací Vrchní soud v Praze. Po propuštění nebude moci ještě deset let řídit a bude muset zaplatit náhradu škody ve výši skoro půl milionu korun.

Události: Trest za honičku v centru Prahy (zdroj: ČT24)

Šest let vězení, náhrada způsobené škody ve výši 450 tisíc korun a deset let zákazu řízení. Tak zní závěr odvolací instance. Pobyt ve vězení mu Vrchní soud v Praze oproti rozhodnutí městského soudu zkrátil, protože nesouhlasil s tím, že by mladík chtěl autem policisty zranit. Nicméně mu prodloužil o čtyři roky dobu, po kterou nebude moci řídit. Podle předsedy soudního senátu byla Ondrouchova jízda nebezpečná a vyvolal stav ohrožení. Že nikoho nezranil, měla být pouze věc náhody. Přísný trest uložil i s tím, že reaguje na aktuální trend agresivních řidičů. „Z různých důvodů zaměňují veřejné komunikace za závodní dráhu,“ řekl předseda odvolacího senátu Vladimír Vočka. Podle obhájce budou ještě zvažovat dovolání.

  • "Pro mě je nejdůležitější, že byl zvýšen trest zákazu řízení motorových vozidel. V tomto případě je to rozhodující, protože odsouzený je takovou osobou, která za volant skutečně nepatří. Co způsobil, mohlo mít daleko závažnější následky," řekl státní zástupce Zdeněk Topinka.
  • "Tento trest považujeme za přísný. Je mu to líto. Nejen to, že se dopustil toho jednání, ale je si v současné době vědom, jaké pro něj má následky do budoucna," uvedl Ondrouchův obhájce František Výmola.

Soudy rozhodovaly o incidentu z 12. února 2014. Ondrouch kolem poledne v hustém provozu ukradeným vozem jednak najížděl na přechodech do lidí a jednak vytlačoval ostatní vozy. Nerespektoval červenou a pohyboval se rychlostí až 110 kilometrů v hodině. Málem srazil ženu nastupující do tramvaje a objel policejní zátaras. Jeho nebezpečná jízda skončila na Karlově náměstí. Pokusil se najet na tramvajový ostrůvek, na němž stáli cestující, ale vysoký obrubník mu v tom zabránil. Vzápětí Ondrouch prudce vrazil do dalšího zátarasu z policejního auta. Zranil při tom tři policisty. Před soudem se Ondrouch znovu za své chování omluvil.

Rozbor moči po nehodě prokázal, že Ondrouch měl v těle amfetamin. Připustil, že noc předtím si možná vzal drogy, které údajně užívá rekreačně. K ujíždění se nezaměstnaný mladík z Hané přiznal, odmítl ale, že by jel tak rychle, jak tvrdila obžaloba. Jednání zdůvodňoval strachem, že mu policie zabaví řidičský průkaz, protože při cestě z Olomouce ujel dálniční hlídce, která ho chtěla zastavit pro překročení povolené rychlosti.

Rychlou jízdou pod vlivem drog porušil Martin Ondrouch také podmínku. Pravděpodobně tak stráví ve vězení ještě o rok a půl déle. Tolik totiž Ondrouchovi zbylo z předchozího trestu.

Vydáno pod