Kácení objednali ochránci přírody, přesto za ně hrozí pokuta

Vlašim (Benešovsko) – Kvůli kácení stromů ve Vlašimi se Česká inspekce životního prostředí zlobí na Český svaz ochránců přírody. Ten kácení objednal, tvrdí, že stromy byly ve velmi špatném stavu. Podle inspekce ale proběhlo kácení bez platného povolení, vlašimští obyvatelé jsou ze ztráty stromů také rozčarováni.

Za kácení ve Vlašimi hrozí milionová pokuta (zdroj: ČT24)

Ve Vlašimi padlo čtrnáct stromů – z vůle svazu ochránců přírody. Byly podle svazu ve špatném stavu a mohly být i nebezpečné. Dřevorubci, které si ochránci přírody na kácení najali, však s prací váhali. Když káceli, již na to neměli platné povolení. „Měly se pokácet do konce prosince, poslední strom padl v půlce února,“ uvedl Marek Lempochner z Českého svazu ochránců přírody Vlašim.

Rozsáhlé kácení stromů se Vlašimským nelíbilo. „Nás mrzí tři smrky stříbrné, to byly mladé stromky,“ řekla obyvatelka města. Nakonec se obrátili na Českou inspekci životního prostředí, která začala nepovolené kácení vyšetřovat. Hrozí za to až milionová pokuta. Je ale také možné, že se jí ochránci vyhnou. „Je potřeba zjistit, zda nešlo o takzvané havarijní kácení, kde podle zákona stačí pouhé ohlášení,“ řekl ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Podle představitele svazu ochránců přírody je nesporné, že některé z pokácených stromů byly i nebezpečné. „Jednalo se o dva vícekmenné duby, byly káceny z toho důvodu, že větvení nebylo stabilní,“ uvedl příklad. Nad stížnostmi místních se podivuje. „Do současné doby si nikdo nestěžoval. Spíše naopak, lidé na nás tlačí, abychom káceli mnohem více,“ podotkl Marek Lempochner.

Kdy sdělí inspekce své rozhodnutí, není zatím jasné. Pařezy by ale měla brzo nahradit nová zeleň. Ještě letos na jaře chtějí ochránci přírody ve Vlašimi vysázet deset nových stromů.