Psi hledali oběti v sutinách morkovické radnice. Trénovali

Morkovice-Slížany – Sutiny radnice v Morkovicích-Slížanech na Kroměřížsku před likvidací posloužily záchranářům. Hasiči a kynologové v nich dnes na zkoušku hledali oběti fiktivního neštěstí. Obec nechala starou budovu strhnout, radnice z konce 19. století už podle vedení města nešla opravit. V budoucnu chce město postavit nový obecní úřad.

„Podle námětu se v sutinách nachází šest osob. Využili jsme tří figurín a taky nám vyšli vstříc zaměstnanci obecního úřadu, kteří nám pomáhají jako figuranti,“ popsal mluvčí zlínských hasičů Libor Netopil. Na cvičení se podílí jak místní hasiči z Morkovic, tak i jejich kolegové z Kroměříže a ze Zlína a záchranný útvar z Hlučína, jehož kynologové dorazili i se speciálně cvičenými psy.

S nápadem na poslední využití zdemolovaného obecního úřadu přišla sama Morkovická radnice. „My jsme za tuto šanci moc rádi. Cvičení tohoto rozsahu a v tak reálných podmínkách máme opravdu málo. Jedná se dokonce o druhou fázi výcviku, v době začátku demolice jsme na radnici cvičili rozebírání střešních a stropních konstrukcí,“ dodal Netopil.

Podle hasičů jsou zásahy v podobných podmínkách spíš ojedinělé. „Většinou vyprošťujeme osoby zavalené ve výkopech, pod stroji nebo menšími konstrukcemi,“ řekl mluvčí.

Kynologové v Morkovicích-Slížanech cvičí záchranu lidí ze sutin (zdroj: ČT24)

Starou radnici nahradí nová

Morkovice-Slížany bourají radnici posledních několik měsíců. Vedení města se pro razantní krok rozhodlo kvůli dezolátnímu stavu úřadu. „Stavební stav budovy byl naprosto neudržitelný, nedala se opravit. Je to určitě jedna z nejstarších budov ve městě,“ uvedl starosta města Pavel Horák (nez.).

Radnice v místě stávala už v roce 1827, původně šlo o zájezdní hostinec. Později objekt koupila obec a postupně ho přebudovala na úřad. Do budoucna město postaví radnici novou, zda to ale bude na stejném místě, nebo jinde a kdy se tak stane, zatím starosta neví.

Poté, co sutiny staré radnice posloužily hasičům, strhnou stavbaři i zbytek budovy. Torzo původního úřadu ale nepřijde nazmar. „Bude následovat odvoz sutin, jejich podrcení a pak budou použity na zpevnění polních cest,“ uzavřel Horák.