Jed otrávil lišku, její maso pak vzácného orla

Jihlava – Úhyn vzácného orla mořského vyšetřuje policie. Dravce našli lidé již skomírajícího u Salavic nedaleko Třeště. I přes veterinární ošetření v záchranné stanici v Pavlově uhynul. Vedoucí krajského střediska agentury ochrany přírody Václav Hlaváč konstatoval, že podle rozboru potravy se orel otrávil karbofuranem. Jen několik kapek tohoto jedu dokáže usmrtit cokoli živého, tudíž je karbofuran nebezpečný i pro člověka. Pachateli za takový přečin hrozí až tříletý trest vězení.

Orel se otrávil otrávenou liškou (zdroj: ČT24)

Orlí samice měla ve voleti liščí maso, v němž rozbory prokázaly přítomnost pesticidu zvaného karbofuran. V minulosti se používal v zemědělství, už řadu let je ale zakázán. Liška tedy patrně sežrala otrávenou návnadu a orel se pak nakrmil jejím masem. Uhynulá zvířata tvoří hlavní jídelníček orla mořského v zimním období. „Karbofuran je tak silný jed, že se do orla dostal i přes dalšího živočicha,“ řekl Zbyšek Karafiát ze záchranné stanice v Pavlově.

Podobných případů bylo v posledních letech více, jde o zhruba šestý případ otravy orla mořského na Vysočině. V regionu v současnosti evidují sedm hnízdišť orlů mořských. Jed i přes zákaz stále někteří lidé používají k hubení škodné. Na webových stránkách karbofuran.cz jsou evidované všechny prokázané otravy a jsou jich desítky po celé zemi.

Karbofuran se používal v zemědělství jako insekticidní přípravek k tlumení škůdců. Přípravky na jeho bázi byly klasifikovány jako vysoce toxické. V Evropské unii je aplikace karbofuranu zakázána od roku 2008, není dovoleno jej nejen používat a prodávat, ale ani skladovat. V zemědělských družstvech i mezi lidmi je ale stále značné množství zásob, za jejichž uchovávání hrozí postihy. Tyto zásoby používají traviči pro nelegální pokládání návnad. Několik kapek tohoto jedu dokáže spolehlivě usmrtit prakticky cokoli živého. Pokládání otrávených návnad je tak nebezpečné i pro člověka.

Na rozmisťování otrávených návnad v přírodě doplácejí i jiné druhy zvířat. V lednu byla na Havlíčkobrodsku nalezena dvě přiotrávená káňata, jednoho dravce se ochráncům ještě podařilo zachránit. V minulých letech byly nalezeny i otrávené vydry.