O likvidaci ostravských kalů se hlásí pět firem

Likvidace zbylých jedovatých kalů z ostravských lagun by mohla připadnout jedné z pěti firem, které postoupily do tendru. Česká televize má k dispozici jejich předběžnou dohodu se státním podnikem Diamo. Spalování by mohlo proběhnout v Ostravě nebo i v Polsku. Mohla by se ale využít i skládka v Litvínově, odkud se už část kalů odvážela do cementárny v Čížkovicích.

Události ČT: O zakázku likvidace ostravských kalů usiluje pět firem (zdroj: ČT24)

Před třemi lety demonstrovaly a podepisovaly petice v Čížkovicích tisíce lidí proti spalování odpadů z ostravských lagun. A prý to udělají znovu, pokud by do místní cementárny přivezli z Ostravy i zbytek. Zatím to vypadá, že by kaly mohly zamířit jinam. Vyplývá to z předběžných dohod mezi státním podnikem Diamo a firmami, které se ucházejí o likvidaci kalů. Jedna z firem nicméně uvažuje o převozu opět na sever Čech.

Společnosti navrhují třeba přímo Ostravu nebo Kralupy nad Vltavou. Možný je i odvoz do Polska. Jedna z firem by chtěla využít skládku u Litvínova. Tam už leží první část kalů a postupně se odváží do cementárny. Tendr na miliardovou zakázku bude vyhlášen příští týden. Kompletní nabídky na sanaci budou muset firmy dodat do srpna. „Ministerstvo životního posoudí, jestli je z hlediska životního prostředí jejich nabídka přijatelná,“ uvedl ředitel státního podniku Diamo Tomáš Rychtařík.

Vyčištění lagun v roce 2022

Smlouva s novým realizátorem by pak měla být uzavřena v listopadu. „Poté, co si vyřídí všechna povolení, začnou práce, které by měly trvat tři čtvrtě roku,“ dodal Rychtařík. Shodl se s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem, že kaly by mohly zmizet do konce roku 2016. Kompletně by laguny měly být vyčištěny do roku 2022.

Úloha sdružení Čistá Ostrava, které získalo v roce 2004 zakázku na kompletní sanaci lagun chemičky Ostramo, se už omezí pouze na čerpání odpadních vod. Podle ředitele Diamo Tomáše Rychtaříka bude znamenat vyloučení sdružení firem Čistá Ostrava z další likvidace kalů urychlení a zracionalizování celého procesu sanace.

Čistá Ostrava měla původně jedovaté kaly vytěžit v roce 2011. Práce však po mnoha komplikacích stojí a prodražily se o miliardy. Kritizovali to ministři průmyslu, životního prostředí i resort financí, který převzal nad největší ekologickou zátěží v zemi dohled.

Laguny a Čistá Ostrava

Sdružení Čistá Ostrava vedené firmou Geosan získalo zakázku za asi 3 miliardy v roce 2004. Zavázalo se zpracovat do roku 2010 asi 200 tisíc tun tekutých i pastovitých odpadů obsahujících mimo jiné karcinogenní těžké kovy a polychlorované bifenyly. Roku 2015 měla být hotová i kompletní rekultivace zamořeného území. Sdružení slibovalo, že laguny zavápní, vytěží a smícháním s uhelným prachem vyrobí přes 400 tisíc tun alternativního paliva pro elektrárny a cementárny, což bude mít i ekonomický efekt. Zkušební těžba začala v roce 2008.

Když se nedařilo udat palivo v místních elektrárnách, roku 2009 začala firma domlouvat odbyt paliva v Polsku, nejprve v elektrárnách, poté jako surovinu pro přípravu briket a pelet i pro běžné vytápění domů. V roce 2011 musela Čistá Ostrava vývoz do Polska zastavit poté, co polské úřady označily palivo za nebezpečný odpad a požádaly české orgány, aby zajistily odvoz zpět do Česka.

Téhož roku skončilo 100 tisíc tun vytěžených kalů z Ostravy na skládce nedaleko Litvínova a přes protesty obyvatel a ekologických sdružení se začalo pálit v cementárně v Čížkovicích.

V roce 2012 přišla Čistá Ostrava s tím, že odpadu je v lagunách asi o třetinu více, než ukazoval průzkum. Sanace lagun, za kterou už stát zaplatil skoro tři miliardy, se v roce 2012 zastavila a od té doby stojí. Nejobávanější laguna R3 je stále netknutá. Zařízení na dekontaminaci zeminy je nefunkční a hrozí výbuchem.