Ve čtyřiceti obcích voliči hlasovali o nových zastupitelstvech

Obyvatelé čtyř desítek obcí si dnes po pěti měsících vybírali nové zastupitele. Ve 22 hod. se uzavřely volební místnosti a začalo se sčítat. Na některých místech přišly nové zastupitele do 16 hod. vybrat i více než dvě třetiny voličů. Občané hlasovali tam, kde se loni v říjnu nová zastupitelstva rozpadla nebo vůbec nesešla kvůli protestní rezignaci části členů.

Události ČT: 41 obcí volí, bez zastupitelů velí úředník (zdroj: ČT24)

Ve většině obcí měli lidé na výběr ze dvou či tří kandidátek, v devíti obcích dokonce ze čtyř. V pěti obcích se ale museli spokojit jen s jednou kandidátní listinou. Po jednom politickém subjektu se museli spokojit v 15 obcích.

Hlasovalo se od 07:00 do 22:00, výsledky se tradičně začnou objevovat na oficiálním volebním webu. Kompletní by měly být k dispozici nejpozději v neděli nad ránem.

Po devíti hodinách otevřených volebních místností hlásila řada obcí velmi dobrou účast. Většinou kolem poloviční až dvoutřetinové. Z obecně vysoké volební účasti se vymykal Březová na Karlovarsku, kde k urnám do 16 hod. přišlo 35 procent voličů. 

A kde se volí?

obec Mačkov (okr. Strakonice), Rokle (Chomutov), Mořice (Prostějov), Slatinky (Prostějov), Teplice n. Bečvou (Přerov), obec Roudná (okr. Tábor), Janův Důl (Liberec), Maňovice (Klatovy), Těškov (Rokycany), Hamry (Klatovy), Lhota (Praha – východ), Bečice (Tábor), Přední Výtoň (Český Krumlov), Tvorovice (Prostějov), Chvalnov – Lísky (Kroměříž), Březová (Karlovy Vary), Honětice (Kroměříž), obec Třebnouševes (okr. Jičín), Hvězdonice (Benešov), Drahňovice (Benešov), Kmetiněves (Kladno), Opočnice (Nymburk), Xaverov (Benešov), Tehovec (Praha – východ), Hruška (Prostějov), Domašov n. Bystřicí (Olomouc), Doubice (Děčín), Babylon (Domažlice), Tuřany (Kladno), Kopidlo (Plzeň – sever), Sušice (Uherské Hradiště), Dřínov (Kladno), Křimov (Chomutov), Mrzky (Kolín), Hrušov (Mladá Boleslav), Křížkový Újezd (Praha – východ), Nučice (Praha – východ), Pohoří (Praha – západ), Malá Vrbka (Hodonín), Tavíkovice (Znojmo), Kopřivná (Šumperk)

Bez zastupitelstva jsou možnosti rozvoje města omezené

Pokud nemá město řádně zvolené zastupitelstvo, nastupuje na jeho místo úředník určený ministerstvem vnitra. Pravomoci takového správce jsou omezené, nemůže uzavírat smlouvy nebo rozhodovat o investicích. „Nemůžete dělat nějaký větší projekt, který vyžaduje souhlas všech zastupitelů,“ zmínil Jiří Doležal, který byl pověřen řízením jihočeské obce Mačkov. Není tu tak opravený vodovod ani silnice. Pověřený úřadník má pravomoc schvalovat rozpočet a zajišťovat nezbytné provozní věci, mezi které patří například odklízení sněhu. 

Taková zkušenost může ale obyvatele obce přimět, aby se stavem něco dělali. Nucená správa tak nakonec vyburcovala k aktivitě místní v Růžené. Vytvořili dvě kandidátky a v polovině letošního února zvolili nové zastupitelstvo. „Hnulo se v nás i svědomí,“ řekl kandidát na starostu Zdeněk Mezera, „že přišli další, kteří by do toho chtěli jít.“

Pravomoci pověřeného úředníka v obci
Zdroj: ČT24

Proč lidé musejí znovu k volbám - příběhy některých obcí

V Sušicích u Uherského Hradiště sice nemají problém s účastí u obecních voleb, těch posledních se zúčastnilo 75 procent oprávněných voličů. Situace se ale zkomplikovala při ustavujícím zasedání. Tři zastupitelé ze sedmi totiž složili své mandáty a cesta k šestým komunálním volbám během posledních osmi let byla znovu otevřená. „To už je trapas. My jsme pro okolní dědiny pro smích,“ uvedl obyvatel Sušice. Díky novostavbám zde rychle roste počet obyvatel, jen od posledních voleb o dvacet pět lidí. Politické neshody prorostly i do běžného života vesnice. Zanikl zde obchod, protože paralyzovaná radnice nemohla žádat o dotaci. Když polovina sušických zorganizovala dětský den, ta druhá vzdorovitě uspořádala sportovní den. Povolebnímu životu by mohlo pomoci, že dva hlavní rivalové na kandidátkách tentokrát chybějí.

Teplicím nad Bečvou v Olomouckém kraji také po sporech zbylo méně než pět zastupitelů, což je zákonné minimum. Zastupitelé zvolení v posledních volbách se totiž nedohodli na vedení obce ani na společných plánech. A tak se tři ze sedmi členů vzdali svého mandátu a stejně učinili i jejich náhradníci. Tím pádem se zabrzdily plány, jak oživit život ve vesnici, plány na nové osvětlení nebo na opravu komunikací, a vedení obce tím pádem nemělo mandát na rozhodování o rozpočtu nebo investicích.

Stejná situace zavládla i v Kopřivné na Šumpersku. Tam rezignoval na svou funkci jeden z kandidátů strany Za lepší život v Kopřivné. Ten si také několikrát stěžoval na vedení obecního úřadu a podezříval starostku z ovlivňování voličů tím, že rozdávala obálky s volebními lístky zároveň s propagačními materiály a navíc neuvedla termín a místo voleb na elektronickou úřední desku. Toto podezření vedlo až k soudu, který však tuto stížnost zamítl. A tak v zastupitelstvu zůstali pouze čtyři zastupitelé v čele se starostkou. Tím se však paralyzoval chod obce, protože se čtyřmi členy může obec fungovat pouze s omezenými pravomocemi.

Ve Lhotě u Prahy tři zastupitelé vítězného sdružení Lhota 2014 - 2018 nesložili slib na zasedání zastupitelstva, protože si koalici dohodla zbývající dvě uskupení Hasiči pro Lhotu a Starostové a nezávislí. V tu chvíli se vítězné sdružení ocitlo v opozici. S tím podle Radky Kratochvílové, místostarostky obce, nesouhlasili ani samotní voliči, kteří nechtěli, aby ve vedení obce byla jiná strana. A tak členové Lhoty 2014 – 2018 nesložili slib a počet zastupitelů klesl pod pětičlenný limit.