Muž z Ostravy bojuje u soudu za právo být otcem

Ostrava - Jakub Miller z Ostravy se u soudu domáhá uznání otcovství dcery Laury. Už dva roky se snaží prokázat, že je jejím biologickým otcem. S matkou dítěte nebyli manželé a žena jeho otcovství popírá, přestože ho potvrdily testy DNA. Do rodného listu nechala zapsat svého nového partnera.

„Nečekal jsem, že se mi narodí dítě a že to budu muset dokazovat,“ říká Jakub Miller. Jeho tehdejší partnerka mu podle jeho slov v březnu 2012 oznámila, že čekají dítě. Plánovali prý společné bydlení a na potomka se těšili.

„V té době jsem byl také uvedený jako otec v těhotenské průkazce. Pokud si dobře pamatuji, bylo tam moje jméno, rodné číslo a krevní skupina,“ uvedl muž.

Asi půl roku poté nastal zlom, partneři se rozešli. Miller o svém otcovství nepochyboval. Už tehdy ale měl obavu, že ho bývalá přítelkyně jako otce dítěte neuvedla. Obrátil se na advokáta, se kterým sepsal prohlášení a na své náklady si nechal udělat test DNA. Říká, že biologický vzorek dítěte si pořídil při návštěvě v porodnici.

Advokát bývalé partnerky to zpochybňuje. „Podle nás ty testy DNA nejsou pravdivé. Vůbec ani netušíme, jak získal materiál,“ řekl právník Jiří Klega.

Okresní soud žalobu zamítl, krajský soud bude řešit odvolání

Miller se obrátil na soud. Žádá uznání otcovství a upravení vztahů s dítětem včetně placení alimentů. A napadá společné prohlášení bývalé přítelkyně a jejího nového muže, ve kterém uvádějí, že oba souhlasí s tím, aby byli Lauřini rodiče.

Okresní soud v Karviné všechny body žaloby zamítl, aniž by si vyžádal test DNA. „Provedli jsme řadu důkazů. A s ohledem na to, co v průběhu řízení vyšlo najevo, jsem nepovažovala za nutné ani vhodné nechat vypracovat posudek DNA,“ uvedla karvinská soudkyně Yvona Vachalová.

Miller se odvolal ke krajskému soudu v Ostravě. Soudce, který dostal kauzu na starosti, připustil, že podobný spor ještě neřešil. Podle českých zákonů nemá otec právo napadnout rozhodnutí matky o tom, kdo je otcem jejího dítěte.

Matka se ke sporu nechtěla vyjádřit. „Klientka se na to dívá tak, že je zasahováno do jejích práv a do práv její rodiny. Má manžela a s ním má dvě děti,“ řekl ženin advokát Jiří Klega. Krajský soud zatím nestanovil termín projednání odvolání.

Muž z Ostravy bojuje za otcovství (zdroj: ČT24)