Superpočítač Salomon dorazil do Ostravy

Ostrava - Technici začali v Národním superpočítačovém centru IT4Innovations v Ostravě kompletovat superpočítač nazvaný Salomon, který bude nejvýkonnější v České republice a zařadí se mezi první stovku těchto superstrojů na světě. Vyrobila ho americká společnost Silicon Graphics. Jednotlivé komponenty zabraly čtyři kamiony, celková váha superpočítače je asi 30 tun. Výkon je srovnatelný se 74 tisíci notebooky, cena 275 milionů korun.

Superpočítač bude umístěný ve speciálním datovém sále Národního superpočítačového centra IT4Innovations při Vysoké škole báňské-Technické univerzitě Ostrava. Kompletace, spojení jednotlivých diskových uložišť a výpočetních uzlů a jejich propojení kabely potrvá zhruba čtrnáct dnů. „Na to bude navazovat softwarová konfigurace a oživování systému. Do konce června by mělo být vše hotovo,“ uvedl obchodní ředitel dodavatelské firmy pro Česko Luboš Kolář.

V Ostravě už funguje menší část superpočítače - takzvaný malý cluster, jenž byl pokřtěný jako Anselm. Jeho výkon je asi dvacetkrát menší, je srovnatelný s 3900 notebooky. Slouží k výzkumným účelům z oblasti fyziky či chemie, praktickým výpočtům, jako je simulování povodní nebo monitorování dopravy na silniční síti. Monitorovací systém s názvem Rodos, který vyvinuli vědci tohoto centra, patří k nejmodernějším v Evropě a ve zkušebním provozu už každodenně přináší řidičům informace o kolonách, bouračkách, časech zdržení či objížďkách.

„V našem centru máme celkem osm výzkumných programů. Pracujeme také na vývoji nových materiálů, chemických sloučenin, což přesahuje až do medicíny, děláme analýzy lidského genomu,“ řekl zástupce ředitele ostravského superpočítačového centra Filip Staněk. Zdůraznil, že superpočítač má prakticky neomezené možnosti v mnoha vědeckých oblastech. Na superstroji Salomon budou započaté programy pokračovat a rozvíjet se nové. Rychlost zpracování dat bude mnohem vyšší.

Salomon se podle Staňka od ostatních superpočítačů trochu odlišuje použitím akceleračních karet Intel Xeon. „Půjde o největší instalaci této technologie ve střední Evropě,“ uvedl Staněk.

Anselm a Salomon, dolování uhlí a dat

Názvy superpočítačů, které vzešly z veřejných anket, odkazují k hornické minulosti Ostravy. Malý cluster dostal název po synovi majitele dolů a hutí Salomonu M. Rotschildovi Anselmovi. Připomíná také historický název jedné z prvních šachet založených ve třicátých letech 19. století v Petřkovicích. Velký cluster se jmenuje po samotném bankéři, průmyslníkovi a také duchovním otci první dráhy s parním pohonem ve střední Evropě. Šalamoun byl také název ostravské šachty. Informační technologie mají být podle vedení Ostravy jedním z oborů, které poddolovanému městu přinesou nové perspektivy.