Dolínek: Dokud nebudeme mít všechny záruky, Blanku nepřevezmeme

Praha - „Pokud nebudeme mít pětiletou záruku na všechny instalace v tunelu Blanka, tak dílo nepřevezmeme,“ řekl náměstek primátorky Petr Dolínek s tím, že pokud si magistrát něco objednal a zaplatil, tak to převezme jen s veškerými garancemi. „Musíme pojmenovat toho, kdo chyboval, nebo kdo dokonce měl špatný úmysl,“ řekl náměstek primátorky a dodal, že policie se problémem tunelu Blanka zabývá. „Trestní oznámení zatím magistrát nepodal,“ uvedl Dolínek, který ale, pokud dojde k vyčíslení škody, tuto možnost do budoucna nevylučuje. Zároveň pokud bude znám viník a vypočítána škoda, bude Praha tuto částku požadovat po tom, kdo učinil chybu.

„Firma, která tunel projektovala, dlouhodobě projektovala celou řadu jiných projektů,“ uvedl Dolínek s tím, že řešení kabelů v tunelu je v této podobě v České republice běžné, například na dálnici v Brně či Ostravě. „Ty kabely do určité míry vodě odolné jsou, mohou být například omyty, ale mají problém, když leží více než 15–20 minut ve vodě,“ upřesnil s tím, že jde o specifické kabely, které jsou do tunelů umisťovány kvůli bezpečnosti. „Tunel je celý zaizolovaný a projektanti vycházeli z platných norem. To, že tam vnikla voda, je živelná událost,“ řekl bývalý pražský primátor Jan Kasl.

Kabely podle Dolínka degradovaly postupně. „Kdyby byl tunel opravdu otevřen v loňském roce, kabely by prošly zkouškou a problém by se řešil v průběhu provozu,“ řekl náměstek a upozornil, že v tomto případě by pro Prahu platila dodavatelem smluvně přislíbená pětiletá garance.

Do tunelu nyní bude umístěn nový kabel, který by jednak měl být odolnější, zároveň bude v místech, kam by neměla voda zatéct. Dolínek zároveň připustil, že některé méně důležité dráty by bylo možné vyměnit za provozu, například za cenu omezení dopravy, například v noci. „Nesmí to ale omezit bezpečnost tunelu,“ upozornil Dolínek.

„Výměnu kabelů by Praha platit neměla,“ upozornil Dolínek. „Město Praha by nemělo platit nic,“ potvrdil bývalý pražský primátor Jan Kasl. Možnost, že Praha výměnu nejprve zaplatí, a poté bude peníze vymáhat po dodavateli, sice náměstek nevyloučil, nepovažuje ji ale za příliš šťastnou. „Zatím když veřejná správa něco zaplatila dopředu, tak se svých peněz nedomohla,“ řekl Dolínek.

„Je otázkou, zda nakonec při spolupráci projektantů, stavitelů a našeho stavebního dozoru opravdu proběhlo vše v pořádku,“ dodal ale náměstek. Dolínek uvedl, že ho dodavatel ČKD DIS informoval, že upozorňoval IDS na špatný způsob kladení kabelů. „To ale rozhodně nevyviňuje dodavatele z toho, jak dlouhou dobu nekonal a nesnažil se zabránit degradaci kabelů,“ upozornil Dolínek. „Firma ČKD DIZ si má nést odpovědnost za garance ze svých smluv,“ domnívá se Dolínek.

  • „Byl bych raději, kdyby to byla smůla než úmysl. Přesto nepochopím, že po roce a půl od této smůly to není vyřešeno,“ řekl Dolínek.

Podle Dolínka tento spor opět dokazuje, že klíčovým problémem tunelu Blanka je zadání stavby několika dodavatelům. „Je to vinou špatného zadání v minulosti, není ideální, když zvlášť soutěžíme beton a zvlášť dráty,“ řekl Dolínek s tím, že k chybě došlo nejspíš v roce 2006. „Nemusí jít jen o chybu rady, jde také o rozhodnutí toho, kdo radě připravoval podklady,“ domnívá se náměstek primátorky, podle něhož mohli pochybit také pražští úředníci a odborníci.

Místo infocentra pro Blanku šatny pro sportovce

Infocentrum tunelu Blanka, které stojí na pražské Letné při ulici Milady Horákové naproti letenskému stadionu, by se mohlo změnit třeba v šatny pro sportovce. Původně dočasná stavba by tak na místě mohla zůstat i po zprovoznění tunelu. „Pokud pro budovu naleznou smysluplné využití, nabídli jsme radnici Prahy 7, že by přízemní budova mohla na Letné zůstat. Mohly by tam být třeba šatny pro Pražany, kteří na plochu Letenské pláně chodí sportovat,“ řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Radnice Prahy 7 nabídku zvažuje a má prý nyní asi 14 dní na to, aby se k nabídce vyjádřila. Vedle radních se tím bude zabývat i její komise pro územní rozvoj. „Dočasně bychom ji mohli využít, ale natrvalo ji tam nechceme,“ řekl mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš s tím, že na Letenské pláni by žádné stavby být neměly. V případě, že by se z buňky stala stavba trvalá, mohl by to podle radnice být precedens k další zástavbě pláně. „A to si rozhodně nepřejeme,“ zdůraznil Vokuš.

Blanka a Blanka 2
Zdroj: ČT24

Krnáčová chce k Blance vyšetřovací komisi

Primátorka Adriana Krnáčová (za ANO) se dnes nedohodla s dodavatelem technologické části tunelu, firmou ČKD Praha DIZ na dalším postupu dokončení stavby. Požaduje zřízení parlamentní vyšetřovací komise k tunelu Blanka. Vedení Prahy s ČKD jedná kvůli problémům s kabely, které poničila voda. Stavba Blanky si vyžádá asi 37 miliard korun. 

„Já se chci omluvit za to minulé vyjádření, že na tom stavu, ve kterém se nachází tunelu Blanka, že za to může debil. Já jsem zjistila, že je tam podstatně více debilů, kteří za to můžou. Všechny firmy na sebe vzájemně svalují vinu, to nás ale vůbec nezajímá. Toto překračuje rámec mé trpělivosti,“ řekla dnes Krnáčová. Narážela tak na své nedávné vyjádření, kdy za „debila“ označila projektanta tunelu.

Václav Jandáček, projektant pozemních a průmyslových staveb, ve Studiu 6:

„Zdá se mi, že je to spíše manažerské selhání než technické a že některé ty výlevy politiků, kteří mluví o debilech a o tom, že ti technici tomu nerozumí, je velice špatné… Ten tunel navrhovala elita stavitelského oboru u nás, to nedělali lidé, kteří tomu nerozumí. Ty firmy jsou autorizované firmy, jsou to zkušení dodavatelé, kteří takových staveb dělali více.“