Po zimě začíná znovu rekonstrukce D1 na Vysočině

Po zimní přestávce zahajuje ŘSD rekonstrukci dálnice D1 v úseku úseku Lhotka - Velká Bíteš na Vysočině. Do 19. března budou probíhat přípravné práce s částečnými uzavírkami, samotná modernizace má pak odstartovat na přelomu března a dubna. ŘSD už také oznámilo další termín opravy: v dubnu se začne rekonstruovat úsek mezi Nupaky a pražským Chodovem v délce osmi kilometrů.

„Vzhledem k dobrému počasí můžeme zahájit přípravné práce mezi Lhotkou a Velkou Bíteší již nyní začátkem března. Naším cílem je zahájit modernizaci levého jízdního pásu již na přelomu března a dubna,“ potvrdil generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.   

Uzavírky spojené s přípravnými pracemi se dotknou pouze dopravy ve směru na Brno. Uzavřena bude odbočovací větev a připojovací větev na exitu 153 a pravý jízdní pruh i zpevněná krajnice na dvou úsecích o délce několika set metrů - zhruba na 153. a 163. kilometru. V době dopravní špičky, tedy každý čtvrtek a pátek od 15:00 do 20:00, a také v době, kdy budou stavební práce přerušeny, ale bude uzavřena jenom krajnice. Rychlost bude v daném úseku omezena na 80 kilometrů za hodinu. 

„Jde o tzv. operativní omezení, a sice že na těchto dvou 300metrových úsecích bude omezen provoz v pravém jízdním pruhu, bude se jezdit jen jedním – zároveň bude uzavřena i zpevněná krajnice. Ale ve špičce, nebo když se na dálnici nebude pracovat, tak budou k dispozici oba Pruhy. Toto období potrvá do 19. března,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Celá oprava D1 mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů státu měla přijít asi na 14 miliard korun. Nejvytíženější tuzemská dálnice už v této části překročila svou životnost o přibližně deset let. Kvůli ulehčení uzavírek je modernizace rozdělena na 21 úseků, které se opravují postupně.

Mezi Lhotkou a Velkou Bíteší se začalo pracovat už předloni, ale právě tento úsek patří k těm, které jsou ve skluzu. Letos začíná také modernizace mezi Ostrovačicemi a Kývalkou, Hvězdonicemi a Ostředkem a také úseku Měřín - Velké Meziříčí. Pokračovat bude i zpožděná stavba Větrný Jeníkov - Jihlava.

Úsek D1 Lhotka - Velká Bíteš
Zdroj: ČT24