Bývalý ředitel brněnských strážníků si odsedí 20 měsíců

Brno -  Dvaceti měsíci odnětí svobody dnes potrestal brněnský městský soud bývalého šéfa brněnské městské policie Jaroslava Přikryla. Ten zneužil informační systém strážníků k soukromým účelům, když v něm hledal podklady k obhajobě v další kauze. Za tento čin byl už jednou pravomocně odsouzen, Nejvyšší soud (NS) ale nařídil nové projednání případu.

„Neměl bych být trestán,“ pronesl dnes u soudu Jaroslav Přikryl. Městský soud mu ale uložil souhrnný trest odnětí svobody 20 měsíců ve věznici s dohledem. Soud je totiž uznal vinným z neoprávněného užívání informačního systému městské policie. Z něj si exředitel nechal vytáhnout podklady ke 119 dopravním přestupkům.

Ty byly prý řešeny nestandardně a Přikryl je chtěl použít při obhajobě v další související kauze - zahlazoval přestupky jihomoravských politiků a podnikatelů. V té už ho před několika týdny Krajský soud pravomocně potrestal 18 měsíci odnětí svobody. Dnes mu k nim soud přidal další, právě za zneužití dat a obě kauzy spojil. Případ ale nejspíš tímto rozsudkem nekončí. Přikryl totiž chystá dovolání k NS.

Pravomocný rozsudek padl už dříve

Právě Nejvyšší soud zrušil minulý rok v říjnu pravomocný verdikt nad obžalovaným. Justice podle NS nedostatečně vysvětlila, jak obviněný jednal v rozporu se svým oprávněním. Také předešlé soudy neprokázaly, že by jednal s úmyslem takto získat neoprávněný prospěch. Dnešní soud tak musel doplnit dokazování a v kauze znovu rozhodnout.

Městský soud v Brně Přikrylovi původně uložil 15 měsíců vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Poté, co Přikryla městský soud pravomocně odsoudil za neoprávněnou manipulaci s informačním systémem, jej zastupitelé odvolali z funkce šéfa strážníků. Zaměstnancem městské policie ale zůstal až do začátku dubna. V této době byl několik týdnů na nemocenské dovolené, jenže tehdy ho novináři „nachytali“ v hledišti při hokejovém zápase.

Kauzy kolem Jaroslava Přikryla

Není to poprvé, co se kolem Jaroslava Přikryla objevily pochybnosti.

2003 Přikryl byl odvolán z funkce brněnského policejního ředitele, nedokázal zabránit falšování policejních statistik objasněnosti.

2004 Přikryl byl stíhán kvůli nejasnostem v hospodaření brněnského policejního ředitelství. Případ ale státní zástupci odložili.

2008 Primátor Roman Onderka (ČSSD) Přikryla jmenoval náměstkem ředitele městské policie.

březen 2011 Opozice v brněnském zastupitelstvu si stěžovala, že volba nového šéfa strážníků nebyla transparentní.

duben 2011 Čerstvě zvolený šéf brněnských strážníků si nanečisto vyzkoušel test strážníka – a neprošel.

prosinec 2012 Přikryla stíhá policie, podle vyšetřovatelů nezákonně zasahoval do vyřizování dopravních přestupků

leden 2013 Přikryl v rozhovoru pro Českou televizi označil své trestní stíhání za absurdní. Je přesvědčený o své nevině.

červenec 2013 Za neoprávněné nakládání s informacemi a osobními údaji lidí z databáze městské policie potrestal Městský soud v Brně Přikryla ročním odnětím svobody s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Trest souvisí s kauzou zahlazování přestupků. Přikryl dostal tzv. trestní příkaz, proti kterému ale podal odpor. Tím byl trestní příkaz zrušen a věc postoupena soudu.

září 2013 Brněnský městský soud řešil obvinění z neoprávněné manipulace s osobními údaji. Přikrylovi udělil trest 15 měsíců vězení s tříletým podmínečným odkladem a zákaz činnosti u městské policie na tři roky.

únor 2014 Krajský soud v Brně nevyhověl Přikrylovu odvolání, a potvrdil tak verdikt městského soudu. Primátor ho několik hodin po verdiktu zbavil pověření k vykonávání funkce a navrhl zastupitelům jeho odvolání.

říjen 2014 Městský soud v Brně potvrdil názor žalobce, že Přikryl zneužil pravomoc úřední osoby. V kauze zahlazování pokut vlivným lidem soud uložil Přikrylovi trest odnětí svobody na 18 měsíců s podmínečným odkladem na 30 měsíců.

únor 2015 Krajský soud v Brně potvrdil rozsudek brněnského městského soudu a odsoudil Přikryla k osmnácti měsícům vězení. Odsoudil ho za zneužití pravomoci veřejného činitele.