Nizozemský developer staví v Hradci Králové načerno

Hradec Králové - Nizozemská skupina CTP se řadí mezi největší průmyslové developery na českém trhu. Rozsáhlý skladový areál v Hradci králové ale buduje bez stavebního povolení. Stavební úřad už uložil čtvrtmilionovou pokutu. Investor ji zaplatil, ale ve stavbě pokračuje. Úřad zahájil řízení o odstranění stavby.

Skladový areál v Hradci Králové staví CTP načerno (zdroj: ČT24)

Staveniště se rozkládá na třech hektarech pozemku. Jeden ze skladů je už hotový, druhý rychle roste. Oba mají rozlohu 12 tisíc čtverečných metrů, což odpovídá rozloze dvou fotbalových hřišť. Investor CTP má zatím jen územní rozhodnutí, které ovšem sklady ještě nepovoluje. Hlavní architekt z hradeckého magistrátu Petr Brůna mluví jasně. „Není stavební povolení a staví načerno,“ uvedl Brůna. Pod černou stavbou jsou podepsané firmy Pozis-Bau, PMK Drill a PSG. Když se redaktor ČT snaží promluvit s dělníky, sdílní nejsou. Stavbyvedoucí tam prý není, bude tady zítra a o stavební povolení oni nic nevědí.

Místo černé stavby si byl prohlédnout i zastupitel Hradce Králové Martin Hanousek (SZ). Nevěřil tomu, že by se investor z vyspělé země choval nezákonně. „Je to naprosto neuvěřitelné a je to selhání stavebního úřadu,“ řekl Hanousek. Podle generálního ředitele CTP Remona Vose se společnost snaží získat všechna potřebná povolení. „Velmi úzce spolupracujeme s úřady, abychom chybějící stavební povolení získali,“ řekl Vos. Magistrát ale na další jednání čekat nechce a vzhledem ke stávající situaci by měl věc řešit právní cestou. „Připravujeme trestní oznámení,“ sdělila mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

Podle Hanouska správní řád umožňuje stavebnímu úřadu, aby tuto stavbu přerušil, aby byla zapečetěna ve spolupráci s policií, aby byl zakázán vstup na tuto stavbu, případně aby byly zabaveny stavební stroje. „V tuto chvíli má stavební úřad vyčerpány zatím všechny prostředky, které doposud používal,“ řekla mluvčí magistrátu.

Skupina CTP nyní provozuje síť 36 logistických a průmyslových parků s plochou dva miliony a tři sta tisíc metrů čtverečních.