Kostel v Lulči chátrá. Farnost nemá peníze na opravu

Vyškov - Praskliny, plíseň a střecha v havarijním stavu. Kostel v Lulči na Vyškovsku potřebuje nutně opravit. Dominantě obce dokonce hrozí zřícení děravé střechy. Jenže tamní farnost potřebné peníze na opravu nemá. Rekonstrukce by totiž stála dva a půl milionu.

„Na hlavu nám neteče, vodu totiž zachytí strop, který už teď však je popraskaný. Všude tu jsou ale mapy a plíseň. Největší strach máme z toho, aby to neskončilo zničením vybavení kostelíku. To je nejcennější,“ řekl farář Mikuláš Wawrowski. Poslední práce na střeše totiž provedl pokrývač Bohumil Skřejpek už před více než šedesáti lety.

Podle manažera stavebních investic je nutné situaci rychle vyřešit. „Střecha už je dlouhodobě poničená. Má prasklé tašky, které kvůli větru opadávají a ničí hroby v okolí kostela. Do budovy také zatéká, vlhké stěny pak plesniví,“ popsal stav střechy Pavel Galata. S opravou střechy by chtěla farnost začít během letošního roku.

Bez komentáře: Kostel v Lulči chátrá (zdroj: ČT24)

Projekt na obnovu budovy už je vypracovaný a farnost už uspořádala výběrové řízení na dodavatele prací. Nyní shání peníze na záchranu památky a rozesílá žádosti o dotace. Farníci už se žádostí o finanční pomoc navštívili krajský úřad a na opravu kostela jim přispěla i obec Luleč. Částka je ale spíše symbolická - třicet tisíc korun.

Starosta obce Adam Majchrák (nez.) by chtěl také opravit příjezdovou cestu ke kostelu. „Chceme jej lépe zpřístupnit i lidem z širokého okolí,“ vysvětlil starosta. Pravidelné mše v kostelíku svatého Martina neprobíhají a umělecká díla uvnitř objektu nyní chrání igelit.