Historici mapují válečnou výrobu a nasazení vězňů za 2. světové války

Liberecký kraj - Za druhé světové války bylo na území Libereckého kraje až 300 míst, kde nacisté zneužívali práci vězňů a zajatců. Odborníci jich zdokumentovali 180. Teď chtějí najít další a osud vězňů připomenout.

Bývalá továrna Getewent v Rychnově u Jablonce skrývala pod zemí - podle plánů a dobových svědectví - největší neprozkoumanou podzemní továrnu na území Čech. Jak jsou šachty dlouhé a v jakém jsou stavu, se dá pouze odhadovat. Celé dílo je totiž zaplavené vodou.

Liberecko bylo mimo dosah fronty a v závěru války se sem koncentrovala zbrojní výroba. V některých lágrech pracovaly desítky vězňů, jinde i tisíce. „Byli to zajatci z východní fronty, těch bylo velmi hodně, potom to byli francouzští zajatci, ale i angličtí, například sestřelení piloti. A vedle toho to byli totálně nasazení Češi a vězni koncentračních táborů,“ řekl Ivan Rous ze Severočeského muzea v Liberci.

„Pak existují i takzvaní dělníci nebo pracovníci z východu, to jsou ti v uvozovkách ostarbeiteři, a to byl taky obrovský počet táborových zařízení,“ uvedl Ivan Rous ze Severočeského muzea v Liberci.

Teď se zájem odborníků soustředí na nezmapované tábory. „Zbrojní výroba měla vždy nějaký typ tábora, ať už pracovní, zajatecký, nebo koncentrační, a ty informace sháníme po archivech, ale sháníme je i ve výpovědích pamětníků. Následně je ověřujeme v archivech, ale třeba i terénním průzkumem. Takhle jsme přímo v terénu objevili přibližně 20 táborů,“ konstatoval Ivan Rous ze Severočeského muzea v Liberci.

Ivan Rous dále uvedl, že za války hrála v okresech Liberec a Jablonec nad Nisou prim strojírenská a elektrotechnická výroba.

„Textilní průmysl, to znamená ten typický pro Liberecko a Jablonecko, byl odsunut úplně do pozadí. V podstatě tu přes válku nepracoval, bylo to jenom několik málo továren,“ řekl Ivan Rous.

Historií válečné výroby se zabývá i mezinárodní workshop „Ztrácíme paměť? Zapomenutá místa nacistické nucené práce ve střední Evropě“, který pořádá Severočeské muzeum v Liberci. Podrobnější informace o jeho programu jsou k dispozici zde.

Válečné události ale historici nejen mapují, ale i připomínají. Například loni otevřeli expozici v továrně Detoa v Albrechticích v Jizerských horách. 

Podobná expozice teď vznikne o táboře v Rychnově u Jablonce nad Nisou - měla by být otevřena na začátku dubna. A chystá se i průzkum, který by odhalil tajemství tamního zatopeného podzemí. 

Válečná výroba a nucené práce na Liberecku (zdroj: ČT24)