Ministerstvo: Dům po první dámě může hostit exprezidentovu knihovnu

Praha – Přestavba domu U Drahomířina sloupu na pražském Loretánském náměstí může získat stavební povolení. Ministerstvo kultury podle informací České televize po dvou letech potrvdilo příznivý posudek pražského památkového odboru, bez ministerského dobrozdání nebylo možné o stavební povolení požádat. V domě u Drahomířina sloupu chtěl finančník Zdněk Bakala postavit sídlo knihovny Václava Havla a rezidenci. Část plánovaných stavebních zásahů ale kritizoval Národní památkový ústav.

Končí dvouleté čekání, během něhož úředníci ministerstva vnitra zvažovali, jak naloží s rozhodnutím pražského památkového odboru, který povolil přestavbu domu U Drahomířina sloupu. Ačkoli se v souvislosti s kontroverzním plánem občas hovoří o kauze Knihovny Václava Havla, státní památkáři měli výhrady k části projektu, který se týkal soukromé rezidence. Její součástí má být bazén v atriu, který se nelíbí Národnímu památkovému úřadu. Ministerstvo ale rozhodnutí pražského magistrátu potvrdilo. Zdeněk Bakala, který projekt financuje, tak může požádat o stavební povolení.

Podle architekta Marka Tichého je ale pravděpodobné, že nakonec dojde i na výhrady památkářů. Kritizovaný bazén v historickém domě zřejmě nevznikne. „V suterénu musíme prioritně umístit technologie, které vyžaduje objekt a provoz knihovny jako takový. Aktuálně se zdá, že prostor bazénu bude muset ustoupit,“ upozornil Marek Tichý.

Bazén hrozil poškodit sousední domy

Stavbu bazénu památkáři odmítali především proto, že při výstavbě měly být provedeny hluboké vrty, které mohly mít vliv i na okolní zástavbu. „Je to řadová zástavba, ony spolu sousedí. Zásah do jednoho objektu může znamenat, že se objeví nějaké další poruchy,“ podotkl ředitel pražského pracoviště NPÚ Ondřej Šefců. Ředitel pražského památkového odboru Jiří Skalický ovšem chce s investorem o bazénu také ještě jednat. Ačkoli v minulosti projekt schválil, nyní míní, že „bazén samozřejmě patří mezi nejvíce diskutované záležitosti a určitě se budeme dále snažit s investorem komunikovat o jeho podobě, případně jeho velikosti“.

Záchrané práce již jsou hotové

I během dlouhého čekání na rozhodnutí magistrátu a poté ministerstva se na domu U Drahomířina sloupu pracovalo. Probíhaly záchranné práce. „Byly na objektu provedeny s cílem zafixovat a stavebně-technicky ukotvit objekt tak, aby nedošlo k dalšímu poškozování,“ uvedl Marek Tichý. S průběhem prací jsou památkáři spokojeni. „Všechny práce jsou kontrolovány a jejich kvalita je dobrá,“ podotkl Ondřej Šefců.

NPÚ však nebyl jediným kritikem plánované přestavby domu, kde žila Hana Benešová, postavil se proti ní například Klub za starou Prahu. Spolu s NPÚ usilovali o zachování bytu, který po první dámě zůstal. Pokud se nyní proti rozhodnutí ministerstva nikdo neodvolá, může investor požádat o stavební povolení a začnou samotné stavební úpravy. Ty potrvají až dva roky.

Renesanční dům U Drahomířina sloupu prošel úpravami v pozdním baroku a v klasicismu. Pojmenování získal podle tzv. Kamenného sloupu Drahomířina, který až do roku 1788, kdy byl stržen a rozřezán, stál v prostoru před domem. Majitelem domu byli Černínové a později František Josef hrabě Šlik. Až do své smrti v roce 1974 zde bydlela i Hana Benešová, manželka prezidenta Edvarda Beneše. Po její smrti získalo byt ministerstvo zdravotnictví, v roce 1993 italský atašé.

Vydáno pod