Nečekaným květem poctila vzácná palma skleník Fata Morgana

Praha – Ve skleníku Fata Morgana v pražské botanické zahradě vykvetla palma kerriodoxa elegans. Květ mohutné palmy je možné vidět v Česku poprvé. Pro pracovníky zahrady je její aktivita překvapením, kerriodoxu vysadili již před dvanácti lety, květ ale zatím nečekali.

Vlastík Rybka: Květ je unikátní a neočekávaný (zdroj: ČT24)

Palmu druhu kerriodoxa elegans zakoupili pracovníci pražské zoologické zahrady pro tehdy dokončovaný skleník Fata Morgana ve specializovaném obchodě v Mnichově. Nyní je stará zhruba patnáct let a rozkvetla. „Čekali jsme, že pokvete později. Máme tady jiné palmy, které už by měly kvést, ale nekvetou. To jsme opravdu neočekávali,“ podotkl kurátor tropických rostlin botanické zahrady Vlastík Rybka.

Kurátor tropických rostlin Botanické zahrady Praha:

„Asi jsme našli dobré místo, protože tady v celém skleníku Fata Morgana je loterie najít pro rostlinu dobré místo. Některé přesazujeme, hledáme opakovaně, tady jsme se trefili hned napoprvé.“

Jihothajské palmy, které mají díky svým dvoubarevným bílo-zeleným listům a velkým rozměrům také anglický název white elephant palm čili bílá sloní palma, jsou k vidění pouze ve špičkových tropických zahradách. Nejsou příliš rozšířené i proto, že byly popsány až v roce 1983. „Byla nalezena o něco dříve, ale v jižním Thajsku se o ní moc nevědělo,“ poznamenal Vlastík Rybka. V přírodě podle něj existují dvě populace v thajských národních parcích, jedna na pevnině, druhá na ostrově Phuket. Protože rostou ve špatně přístupném terénu, zřejmě je neohrozí rozvoj zemědělství.

Pražští botanici po prvním úspěchu při pěstování kerriodoxy pomýšlejí i na plody. Jejich vytvoření však není v případě „bílé sloní“ palmy snadné. „Je dvoudomá. Máme samičí rostlinu, holku, a pokud bychom chtěli semena, museli bychom sehnat ještě samce nebo alespoň pyl,“ popsal kurátor tropických rostlin. Zdůraznil však, že není nemožné získat ho. „Možná při dalším květení budeme mít v ledničce pyl, opylíme si ji a budeme mít i plody,“ plánuje botanická zahrada.

Vydáno pod