Náročné praktické zkoušky kamnářů: Kamna staví osm dnů

Ostrava – Kamna chce mít doma v posledních letech stále více lidí. A přibývá i těch, kteří by je chtěli umět postavit. Osm účastníků rekvalifikačního kurzu v oboru kamnář skládá stavbou kamen závěrečné zkoušky. Kurz pořádá Střední škola stavební a dřevozpracující v Ostravě, která je jediná v Moravskoslezském kraji a jedna ze čtyř v republice.

Asi polovina účastníků si kurz platí sama, druhá půlka na to dostala příspěvek úřadu práce. Písemný test z teoretických znalostí už mají kurzisté za sebou, teď skládají praktickou zkoušku, která trvá osm dnů. Staví dvoje na první pohled stejná kamna. V jedněch je však systém, který se používá už padesát let, v druhých systém nejmodernější. Vše dělají sami, od úpravy podlahy po napojení do komína.

Účastníci kurzu: strojař, číšník, vysokoškolák

Do kurzu se přihlásili muži různých profesí, jeden je původně strojař, další číšník. Šestadvacetiletý Jakub Rousek je absolvent vysoké školy. Být kamnářem byl jeho sen. „Jsou stavitelé, kteří mají vlastní rukopis, podle kterého se jejich práce pozná. K tomu bych se chtěl jednou dopracovat,“ říká Jakub Rousek.

Zkoušky kamnářů
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Kamnářský mistr Mojmír Jauernig je přesvědčený, že šikovný kamnář má perspektivu. „Kamnář se dnes stoprocentně uživí. Dělám to už pětadvacet let a nedostatek práce jsem neměl nikdy. Ale teprve teď přichází doba, kdy lidé poznávají, co jsou to poctivá akumulační kachlová kamna,“ říká mistr kamnář.

O denní studium oboru kamnář není zájem

Absolventi základních škol z Moravskoslezského kraje však toto řemeslo zatím ocenit neumí. Pro denní studium nemá Střední škola stavební a dřevozpracující, která rekvalifikační kurzy pořádá, dostatek zájemců. „Denní výuka v oboru kamnář neprobíhá,“ potvrdil učitel školy Jiří Doležal.

Účastníci kamnářského rekvalifikačního kurzu na závěr zkoušky předvedou, co jejich kamna umí
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK
Náročné zkoušky kamnářů (zdroj: ČT24)

Podívejte se také na dokument České televize Kachle a kamna z cyklu Folklorika o výtvarníkovi, výrobci kachlů a staviteli kamen Vítu Peškovi.