Stát půjčí polikliniku za Žižkově iniciativě Klinika

Praha - Objekt bývalé polikliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově bude zatím bezplatně využívat iniciativa Klinika. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) ji vybral jako vítěze soutěže, v nejbližších dnech bude podepsána smlouva a budova předána. Původně byli zájemci tři, jednoho úřad vyřadil pro formální chyby, druhý sám odstoupil. Aktivisté z iniciativy objekt loni nelegálně obsadili, vyvedla je z něj policie. Úřad nakonec nabídl budovu k zapůjčení, než bude převedena na nového vlastníka.

Iniciativa Klinika chce v budově vybudovat autonomní sociální centrum, které nebude závislé na státních nebo obecních penězích. Fungovat tam má například lidová jídelna nebo svépomocná opravna kol. Opuštěný objekt, kde se scházeli bezdomovci a narkomani, loni v listopadu squatteři obsadili a uklidili ho. Po několika dnech je ale vyvedla policie.

Druhou žádost o výpůjčku podalo o.s. Alternativa II, které mimo jiné buduje nízkoprahové centrum VýLetná na Letné. Jeho budovu získala také jako výpůjčku od ÚZSVM. „Žádali jsme asi rok a půl. Na budově jsou soudní spory o tom, komu patří,“ řekl předseda sdružení Marek Semerád. Klinice chtěli pomoct budovu získat a zároveň v objektu provozovat svoje aktivity. „Mysleli jsme si, že budeme schopní se domluvit. Když to nedopadlo, tak jsme odstoupili. Chceme občanskou společnost spojovat, ne rozdělovat,“ dodal Semerád.

Výpůjčka bude platit jen do doby, než začne budovu využívat GIBS

ÚZSVM nabídl bezúplatnou výpůjčku budovy na začátku února. Budovu měla převzít Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která má o objekt stále zájem. Výpůjčka tak bude platit jen do doby, než začne GIBS budovu využívat.

Na místě se kvůli zamýšlenému využití objektu několikrát demonstrovalo. Do debaty se zapojilo i vedení Prahy. Náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ), který si budovu prohlédl spolu s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), sliboval, že si město budovu pronajme a následně ji poskytne aktivistům. Nakonec ale ÚZSVM přistoupil k vypsání veřejného výběrového řízení.

Vydáno pod