České řemeslo slavilo úspěch na mistrovství Evropy

Student Střední odborné školy stavební a zahradnické z pražského Jarova Michal Podsedník, který se učí v oboru kamnář, se nedávno zúčastnil Mistrovství Evropy mladých kamnářů v rakouském Welsu. Pro zdejší školu a Českou republiku se snažil obhájit bronzovou medaili, kterou před čtyřmi lety vybojoval jiný učeň z této školy. Michal sice nakonec na soutěži skončil na čtvrtém místě, i tak to ale byl v konkurenci tradičních kamnářských velmocí pro Českou republiku velký úspěch.

Čeští kamnáři se v konkurenci neztratí (zdroj: ČT24)

Jak Michal Podsedník popsal, každý účastník mistrovství dostal plánek a podle něj kamna stavěl. Kritéria byla ale velmi přísná, posuzovala se úhlednost a čistota na pracovišti, všechno muselo být perfektně rovné. Michala Podsedníka nominoval do mezinárodní soutěže Cech kamnářů České republiky.

Jak připomněl Miloslav Janeček, ředitel SOŠ stavební a zahradnické, Michal Podsedník je klasickým příkladem rodinné tradice - jeho otec je kamnář a Michal mu odmalička pomáhal, jezdil s ním na zakázky na stavby. Na škole se nejprve vyučil v klasickém tříletém učebním oboru, získal výuční list oboru kamnář, a v současné době na Jarově studuje dvouletou maturitní nástavbu.

Michal Podsedník k budoucnosti kamnářství uvedl: „Dřevo bude pořád a lidi budou mít tato topidla rádi. Je to zdravé teplo, a dá se s tím dělat strašně moc věcí.“

Do Welsu odjížděl Michal s velkými nadějemi, přestože tradice jeho oboru byla u nás nadlouho přerušena. Minule totiž jarovský žák porazil i zástupce kamnářských velmocí Rakouska a Německa.

Michal Podsedník na ME v Rakousku
Zdroj: ČT24

Michal Podsedník nakonec sice bronz neobhájil, ale i čtvrté místo je velkým úspěchem. „Ta špička je velice vyrovnaná, rozdíly byly minimální – takže obrovský úspěch pro něho, a jsme rádi, že i pro školu,“ řekl Miloslav Janeček, ředitel SOŠ stavební a zahradnické.

Michalova práce na soutěži byla precizní, zaostal ale za medailisty v rychlosti. Zaujala ho ale výjimečná atmosféra, která na mistrovství Evropy panovala – soutěžící si vzájemně pomáhali a půjčovali si nástroje, takže spíš než soupeření to bylo přátelské setkání.

Medaile si v rakouském Welsu rozdělili zástupci kamnářských velmocí-Švýcarska, Rakouska a Německa. Michal Podsedník byl tak první z celého zbytku Evropy.

Michal se na Jarově připravuje na práci v oboru, který může být na první pohled trochu raritní. I v době supermoderních kotlů, ústředních topení a alternativních topiv ale pořád obyčejná kamna hrají důležitou roli. „Současný kamnář skutečně musí umět a umí renovovat, repasovat stará, historická kachlová kamna, ale zároveň umí postavit nádherná nová, moderní, s moderním designem, do moderních prostor, do moderních interiérů – kachlová kamna, krby,“ uvedl Miloslav Janeček, ředitel SOŠ stavební a zahradnické.

Výuka v oboru kamnář
Zdroj: ČT24

Pavel Rynda, prezident Cechu kamnářů řekl, že kamnář musí zvládat své řemeslo od základů, až po nejvyšší vrchol: „A ten vrchol je třeba rekonstrukce krásných kamen, která se nacházejí kdekoli – třeba i na Pražském hradě.“

SOŠ stavební a zahradnická

Na škole na Jarově se kromě oboru kamnář vyučuje i řada dalších řemeslných oborů. Škola má tradci přes sto let a skoro čtyřicet učebních oborů. Jak uvedl malíř a tamní učitel odborného výcviku v tomto oboru, začínající učni se v jeho specializaci například musí zpočátku naučit chodit na štaflích, protože neustále vylézat nahoru a slézat dolů by malíře velmi zdržovalo a nic by si nevydělal.

Další zajímavost – v oboru sklenář se na Jarově učí 7 žáků. Na jednu školu málo, chtělo by se říct. Jenže toto je jediných sedm lidí, kteří se sklenářem učí dokonce v celé České republice.

Chlouby jarovské střední školy (zdroj: ČT24)

Do jarovské střední školy teď chodí přes 1 200 žáků a studentů. O jejich perspektivě ředitel školy nepochybuje: „Já tvrdím – na rozdíl od některých kolegů – že posledních několik let, 5 až 6 let, se začíná zájem o řemesla oživovat. Veřejnost už vnímá to, že řemeslníků a hlavně dobrých, šikovných, spolehlivých řemeslníků je málo. A i rodiče současných dětí vědí, že právě ten spolehlivý řemeslník najde dobré uplatnění, i slušně zaplacené,“ řekl Miloslav Janeček, ředitel SOŠ stavební a zahradnické.

Například jen na truhláře nebo tesaře se ve škole učí 300 žáků. Ti jsou natolik zruční, že si škola prodejem jejich výrobků i přivydělává. 

Vydáno pod