V Horních Heršpicích plesniví škola. Radnice chystá řešení

Brno - Nezvykle mírná zima provázená nadprůměrnými teplotami - ideální podmínky, které přejí plísním. Právě ty se objevily na jedné z brněnských základních škol v Horních Heršpicích. Vedení radnice proto hledá řešení.

„Bojujeme s plísní od roku 2011, kdy byla budova zateplena a byla vyměněna původní okna. Okna v podkroví naopak dokonale neizolují chlad, který jde svrchu, takže se v těchto místech sráží voda a vytváří plíseň,“ popsal problém ředitel ZŠ Bednářova Vlastimil Černý. Plesnivé je okolí oken téměř ve všech místnostech nejvyššího patra: na chodbách, toaletách i ve třídách.

Přítomnost plísní v místnostech rovná se zdravotní rizika. Vedení školy se proto snaží žáky co nejvíc ochránit. „Začali jsme víc větrat, stříkáme plísně speciálními přípravky, kolem oken je seškrábaná malba. I přesto se plíseň v letošním roce projevila v plné míře,“ uvedl ředitel.

S odstraněním příčin si škola sama neporadí, pomoci musí radnice, která školu zřizuje. „O jarních prázdninách budou provedeny sondy do konstrukce krovů a zjistíme příčinu - nejspíš to jsou nevhodná okna a zateplení. Pak pravděpodobně připravíme projekt rekonstrukce střešních konstrukcí a výměny oken,“ řekl radní pro školství městské části Brno-jih Petr Lamparter (KDU-ČSL). Problém by chtěli mít vyřešený do konce letních prázdnin.

Azbest potrápil řadu škol

Vůbec největší problémy školám před několika lety nezpůsobila plíseň, ale nález škodlivého azbestu. Takzvané boletické panely, z nichž může azbest unikat, byly postupně odhaleny ve stovkách budov. Používaly se při výstavbě hlavně v 70. a 80. letech, tehdy z nich vzniklo nejen mnoho sídlištních škol, ale i zdravotnických zařízení nebo nákupních středisek. Při necitlivé rekonstrukci se ale mohou z panelů dostat do prostoru zdraví škodlivá azbestová vlákna. Kde byla naměřena nadměrná škodlivost azbestu, musela být škola na několik týdnů nebo měsíců zavřena. Žáci se pak do svých tříd mohli vrátit až po nákladné sanaci.