Perný den pražských zastupitelů: Rozpočet schválili až pozdě večer

Praha - Pražští zastupitelé po více než pětihodinové diskusi schválili rozpočet na letošní rok. Na investice bude mít Praha 11,2 miliardy korun, tedy o něco více než loni. Město počítá s celkovými výdaji 56,3 miliardy a příjmy 42,1 miliardy. Schodek pokryje příspěvek od státu. „Rozpočet na rok 2015 byl sestaven velmi konzervativně, jako zdrojově vyrovnaný,“ řekla náměstkyně primátorky Eva Kislingerová, která rozpočet zastupitelům předložila. Návrh kritizovala opozice, označila jej za nehospodárný. Od začátku roku Praha hospodařila v rozpočtovém provizoriu.

Výdaje pro letošní rok mají být 56,34 miliardy korun, proti loňsku o dvě miliardy vyšší. Z toho na běžné výdaje, z nichž Praha platí například chod úřadu, provoz škol nebo údržbu zeleně, půjde zhruba 45 miliard. Největší objem běžných výdajů půjde do dopravy a školství.

U investic ke určena nejvyšší částka na dopravu, a to asi pět miliard, loni to bylo 6,7 miliardy Kč. Kromě stavby tunelu Blanka by měly jít peníze mimo jiné i na opravu Libeňského a Hlávkova mostu nebo na rekonstrukce ulic. Dalších 625 milionů plánuje město vložit do přípravy trasy metra D, konkrétně na výkupy pozemků.

Blankou se již prohánějí auta, ale jenom dodavatelských firem
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Většinu příjmů, asi 40 miliard korun, vybere město na daních - loni na nich město vybralo oproti roku 2013 o dvě miliardy více. Nedaňové příjmy, tedy třeba poplatky, přinesou asi půl miliardy. Rozdíl příjmů a výdajů dorovná město v průběhu roku poté, kdy dostane od státu peníze na školy a školská zařízení.

Novinkou v letošním rozpočtu mělo být zřízení fondu rozvoje sociálního bydlení. Ve fondu má být 1,7 miliardy korun. Založení fondu kritizovala opozice. Schvalování ale provázely zmatky poté, co zastupitelka Marta Semelová (KSČM) chtěla hlasovat o tomto bodu samostatně, nikoliv v rámci schvalování rozpočtu. V rámci hlasování ale zastupitelé zřízení fondu zrušili. Zastupitel Karel Březina (ČSSD) jeho schvalování pak musel nechat zařadit jako samostatný bod na pořad jednání. Exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) to označil za „znásilnění“ jednacího řádu a nebezpečný precedens, zastupitel TOP 09 tento postup označil za odsouzeníhodný a skandální. Tvrzení opozice odmítl zastupitel Daniel Hodek (ČSSD).

V loňském roce hospodařilo hlavní město s příjmy a výdaji téměř 50 miliard korun. Na investice mělo něco málo přes deset miliard.

Opozice rozpočet kritizovala také jako celek. ODS jej označila za „projídací“ a zastupitel Pavel Richter (TOP 09) řekl, že „není konzervativní, ale nezodpovědný“. Opozici také vadila výše běžných výdajů, zastupitelka TOP 09 Eva Vorlíčková kritizovala navýšení rozpočtu na IT. „Je naprosto nehorázné přijít s rozpočtem téměř 1,5 miliardy, když se za poslední tři roky podařilo zrušením nevýhodných smluv snížit rozpočet IT na zhruba 600 milionů,“ řekla. „Vysoká částka na IT byla vyhrazena z důvodu, že přesně neznáme strukturu výdajů v této oblasti, protože minulé zastupitelstvo nám tam zanechalo některé problémy," hájí rozpočet Kislingerová.

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová (nestr. za ANO)
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) dnes představila zastupitelům programové prohlášení rady, které rada schválila v úterý. Opoziční TOP 09 a ODS pak prohlášení tři hodiny kritizovaly za přílišnou obecnost či levicovost.

Adriana Krnáčová (ANO) dnes zastupitelům programové prohlášení celé přečetla, za což si pak vyslechla kritiku opozice. Zastupitel a předseda pražské ODS Filip Humplík prohlášení označil za „frašku“ a vyzval Krnáčovou k rezignaci. Zároveň označil programové prohlášení za levicové. „Programové prohlášení není ani levicové, ani pravicové, ale je rozumné,“ hájil ho koaliční zastupitel Ondřej Mirovský (Trojkoalice). Podle něj je také prvním, které preferuje veřejnou dopravu před výstavbou předražené silniční infrastruktury, jako je tunel Blanka.

Kritiku si vysloužily i obecné formulace, kterých je v prohlášení většina. „Programové prohlášení je politická deklarace cílů, které si rada klade. Proto je obecné,“ vysvětlil náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice). Častým tématem kritiky bylo snížení ceny MHD. Bývalý primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) označil zavedení slevy od července za politickou sebevraždu.

Praha schválila rozpočet, na investice půjde 11,2 miliardy korun (zdroj: ČT24)

Dokument naopak pochválili zastupitelé České pirátské strany a vyjádřili mu podporu. „Před třemi měsíci jsem tu mluvil o bílých místech koaliční smlouvy. Tato bílá místa jsou nyní zaplněna programovým prohlášením,“ řekl jejich zastupitel Jakub Michálek. Stále v něm ale podle „konstruktivní opozice“, za kterou se Piráti sami označují, chybí například prvky většího zapojení občanů.

Programové prohlášení rada schválila v úterý přibližně čtvrt roku po podpisu koaliční smlouvy. Většinou bodů jen rozvíjí témata, která si koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (KDU-ČSL, Starostové a nezávislí a Strana zelených) stanovila už v dohodě o programové shodě, která je součástí smlouvy. Už v ní si vytyčili snížení ceny za MHD, stavbu metra D, otevření tunelu Blanka, zvýšení pravomocí městských částí a povinné finanční odvody developerů.