Za prací do Německa - ale jedině s němčinou

Čechů pracujících v zahraničí každý rok přibývá. Nejvíc v sousedním Rakousku a Německu. Šanci na tamním pracovním trhu mají ti, kdo ovládají němčinu. Přes 50 nezaměstnaných se proto na Karlovarsku zapojilo do projektu S jazyky za prací.

Šest hodin denně, pět dnů v týdnu - to je tříměsíční intenzivní kurs němčiny na úřadu práce v Karlových Varech. Jedním z účastníků je Pavel Svoboda, který je nezaměstnaný a v Německu si vyhlédl pozici manažera v hotelu. „Bez práce jsem zhruba půl roku a rozhodl jsem se pro kurz, abych si zdokonalil technickou a odbornou němčinu,“ řekl Pavel Svoboda.

„Možnost zkusit si nanečisto přijímací pohovor s lektorkou byl zážitek, který mne naučil reagovat, nebát se a ukázal, kde mám rezervy,“ popsala další účastnice programu Jiřina Branžovská.

„Německé firmy si váží lidí, kteří mají odbornou znalost, a pokud k tomu ještě mluví, tak je to kvitováno velice pozitivně,“ konstatovala koordinátorka projektu S jazyky za prací Eva Hejnová.

Češi mají zájem pracovat v Německu
Zdroj: ČT24

Účastníci programu si mimo jiné „opráší“ předchozí znalosti němčiny a naučí se komunikovat německy v profesi, kterou chtějí vykonávat. Vybrat si mohou z oborů, o které mají zaměstnavatelé v kraji největší zájem. Všechny aktivity, ať už jde o kurzy (motivační, počítačové, rekvalifikační, jazykové), poradenství či zprostředkování práce, jsou pro účastníky zdarma.

Projekt je určen těm, kteří jsou v evidenci úřadu práce nepřetržitě déle než pět měsíců, ale také absolventům do 25 let věku (bez omezení délky evidence). Jedná se o vůbec první program, který zlepšuje jazykové dovednosti účastníků v intenzívním tříměsíčním kurzu odborné němčiny, a zvyšuje tak pravděpodobnost, že najdou práci, ve které uplatní své jazykové znalosti.

Kurz němčiny - 5 dní v týdnu, 6 hodin denně
Zdroj: ČT24

Zaměstnanci v německém pohraničí přicházejí do styku s německou klientelou takřka denně. „V dnešní době patří jazyková vybavenost mezi nejčastěji poptávané dovednosti ze strany zaměstnavatelů. Denně se setkáváme s tím, že firmy hledají nové pracovníky, kteří ovládají minimálně dva cizí jazyky. Bohužel řada našich klientů ale tento požadavek nesplňuje,“ upozornila Jana Belblová, vedoucí referátu zprostředkování a poradenství z Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Karlových Varech.

Projekt S jazyky za prací je v Karlovarském kraji šancí i pro zaměstnavatele, kteří hledají nové pracovníky. Zdarma mohou získat databázi volných pracovních sil a najít kvalitní pracovníky. Ti, kteří vytvoří pro účastníka projektu nové pracovní místo, mohou získat od úřadu práce příspěvek na mzdu po dobu až 12 měsíců.

Kolik Čechů jezdí za prací do Německa?

Jen sousední spolkové země Bavorsko a Sasko každý měsíc nabízí tisíce pracovních míst. „V současnosti je v databázi přes 800 tisíc volných pracovních míst v Německu, například mezi technickými profesemi zámečník, železobetonář, betonář. A ve zdravotnictví pečovatelka, fyzioterapeutka,“ uvedla Veronika Dankanicsová, mluvčí Úřadu práce Karlovarského kraje.

Jenže znalost jazyka je pro zájemce základní podmínkou. Například saská firma Gett se specializuje na elektrotechniku. U nás hledá vysokoškoláky. „Přáli bychom si, aby uchazeč ovládal němčinu, rozuměl úkolům, ale angličtina by taky byla výborná, jsme mezinárodní firma,“ konstatovala Yvonne Grühnerová, manažerka firmy Gett z města Treuen v Sasku.

V bavorském městě Waldsassen našlo jen v obchodech za poslední roky práci nejméně pět Čechů, další desítky pracují v okolních firmách. 

Odhady počtu Čechů pracujících v Německu

2013 – 26 893

K 30. 6. 2014 – 31 753

  • Z toho v Bavorsku – 18 878
  • V Sasku – 2 947

Zdroj: Úřad práce ČR

České úřady v polovině loňského roku evidovaly už přes 30 000 lidí pracujících v Německu. Z toho naprostá většina v Bavorsku, zbytek v Sasku a dalších spolkových zemích. Jejich počet je ale ve skutečnosti mnohem vyšší. Práci si lidi často hledají i sami. V pohraničí jsou ochotni dojíždět i desítky kilometrů. Například Miroslav Kalčík je vyučeným řezníkem. Do práce v Bavorsku jezdí 70 kilometrů.

Miroslav Kalčík pracuje v SRN jako řezník
Zdroj: ČT24

„Byl jsem mladý, neměl jsem zkušenosti, tak jsem šel do světa. Určitě platově je to samozřejmě výhodnější, sociální jistoty tady člověk má taky,“ řekl Miroslav Kalčík, řezník pracující v Bavorsku.

Nejčastěji nabízené profese v Německu – průměrná hrubá mzda (EUR)

  • Pečovatelská služba – 1 800 (Sasko) – 2 384 (Bavorsko)
  • Hotelnictví, gastronomie – 1 142 (Sasko) – 1 652 (Bavorsko)
  • Doprava, řidič – 1 662(Sasko) – 6 711 (Bavorsko)

Zdroj: Agentur für Arbeit, Gehaltsvergleich.com

Vyšší platy jsou často hlavní motivací k odchodu za prací do ciziny. V Německu se dá vydělat od jednoho do tří a půl tisíce eur čistého měsíčně. Rozdíly mezi platy v Sasku a Bavorsku jsou ve stovkách eur. Od ledna platí v Německu zákon o minimální mzdě, která je 8,50 eur na hodinu. To je základní částka, se kterou počítá i Pavel Svoboda. Pokud práci v Německu najde.

Češi chtějí pracovat v Německu - potřebují němčinu (zdroj: ČT24)