Jedinečný dukát Přemysla Opavského z 15. století se vrátil do míst ražby

Opava - Rozsáhlou výstavu Slezského zemského muzea Země a její pán obohatil na pouhý týden jedinečný exponát – originální dukát knížete Přemysla Opavského z 15. století, který je jediný na světě. Vlastníkem je Národní muzeum v Praze, které minci půjčuje pouze výjimečně.

„Jde o mimořádně významnou numizmatickou památku moravskoslezského pomezí. Na světě je známý pouze jediný exemplář této mince,“ uvedla autorka výstavy Ilona Matejko-Peterka. Podle historiků ho opavský kníže, syn Mikuláše II. z dynastie opavských Přemyslovců, který patřil k zastáncům Lucemburků a odpůrcům husitů, nechal razit před rokem 1434. Zlatý dukát zřejmě nesloužil jako platidlo, ale měl být výrazem panovnické prestiže. „Dukát zřejmě vznikl jako projev osobní prezentace opavského knížete a ukázka jeho zeměpisné moci,“ řekla autorka výstavy.

Dukát Přemysla Opavského

Poprvé se dukát objevil v německých aukčních katalozích v 19. století. „Národnímu muzeu jej v roce 1932 darovala Numismatická společnost Československá, která předmět zakoupila v dražbě,“ doplnila historička. Dodala, že opavské muzeum má dukát půjčený zřejmě vůbec poprvé v historii. Místo, kde je vystavený, je shodnou okolností symbolické. Hlavní budova muzea totiž stojí v místě, kde kdysi bylo i sídlo Přemysla Opavského. Dukát se tak vrátil do míst, kde ho před staletími nechal razit. Na jedné straně mince je vyobrazený panovník se svými atributy, na druhé znak opavského vévodství. Mince má podle vedení muzea nevyčíslitelnou historickou hodnotu. Pojištěna je na miliony korun.

Dukát Přemysla Opavského je druhým výjimečným obohacením výstavy, která mapuje správu Slezska od středověku do roku 1918. Prvním mimořádným exponátem byl rituálně zlomený meč posledního Přemyslovce Valentina Hrbatého, který zemřel bez potomků roku 1521. Památku objevenou při archeologickém průzkumu na konci 20. století půjčilo do Opavy u příležitosti zahájení výstavy polské muzeum v Ratiboři. Ve Slezském zemském muzeu byl meč vystavený měsíc.

Výstava Země a její pán, která začala loni v listopadu, bude pokračovat v prodlouženém termínu do 5. července. Představuje 260 exponátů z Česka i zahraničí, kterými přibližuje odkaz panovnických rodů, aristokracie, kněží i reprezentantů měst a venkova českého i historického rakouského Slezska.