Mikulovské náměstí projde proměnou za desítky milionů

Mikulov - Historické náměstí Mikulova se změní. Vedení města si nechalo od čtyř společností vypracovat architektonické studie, jak by mohlo centrum města vypadat. Z nich by v polovině letošního roku měli zastupitelé Mikulova vybrat nejlepší návrh. Kdy začnou stavební práce, se ale neví.

Až sto milionů korun bude stát rekonstrukce Kostelního náměstí. Jeho proměna je podle tamního starosty nutná. „Je potřeba opravit plynovody, vodovody i kanalizace pod povrchem,“ řekl starosta Rostilav Koštial (ODS). Ten chce centru města vrátit i jeho původní podobu. „Na okraji náměstí dříve stály trhy - obilný a dobytčí. Ty ho uzavíraly, nyní je ale náměstí otevřené,“ okomentoval současný stav Koštial. Podle něj by se náměstí mělo stát komornějším.

Rekonstrukce se dotkne nejen náměstí, ale i přilehlých ulic. Podle jedné studie by se bývalý Dobytčí trh měl proměnit v park. Další tvůrci chtějí náměstí uzavřít symbolickou bránou. Před Dietrichteinskou hrobkou by mohly růst stromy a nevyužitý prostor u vodojemu by mohl nahradit amfiteátr. „Bude to velká proměna. Je tedy důležité, aby se místní s jeho novou podobou ztotožnili a zároveň, aby opravené náměstí oslovilo návštěvníky,“ vysvětlil starosta.

Vizualizace Kostelního náměstí (zdroj: ČT24)

Zastupitelé vybírají ze čtyř návrhů

Na svém webu už vedení města zveřejnilo čtyři architektonické studie. Lidé k nim mohou posílat připomínky na radnici nebo se zapojit do otevřené internetové diskuze. „V půlce března pak chceme uskutečnit besedu vedení města s tvůrci a občany. Na něm budeme debatovat o návrzích a lidé se mohou dotazovat přímo architektů,“ řekl Koštial.

V půlce letošního roku by se pak zastupitelé měli dohodnout na nejvhodnějším řešení celkové opravy náměstí. „Pak dojde rozdělení prací na asi tři až čtyři etapy. Ty je potřeba finančně ohodnotit,“ popsal další plány starosta. Potom bude nutné získat peníze na rekonstrukci. Ty zatím město ale nemá.

„Cena projektu bude asi sto milionů korun, které začneme teprve shánět. Máme v plánu se obrátit na ministerstvo kultury i stát. Pokusíme se sehnat paníze z různých dotačních programů i grantů Evropské unie,“ dodal Koštial. Podle něj je radnice schopná na opravy uvolnit z vlastního rozpočtu 15 až 20 milionů korun. Odhadnout začátek rekonstrukce si ale kvůli financím netroufá.