Výbuch ve Frenštátu má sedmou oběť. Zemřel těžce popálený muž

Frenštát pod Radhoštěm – Výbuch plynu v bytovém domě ve Frenštátu pod Radhoštěm, který před dvěma lety úmyslně způsobil jeden nájemník, má další oběť. Koncem roku zemřel těžce popálený člověk, který tehdy psychicky labilního muže vyrušil a pravděpodobně zabránil ještě větší tragédii. Na následky výbuchu zemřeli bezprostředně dva dospělí, tři děti a také útočník, jedenáct lidí bylo zraněno.

Rodina, ve které před Vánocemi zemřel čtyřicetiletý muž, patří k těm, které výbuch zasáhl fatálně. Vilém Špaček, jeho manželka, dvě děti a rodiče žili v bytě vedle Antonína Blažka, který výbuch inicioval. Počkal tehdy, až dům utichne, zalomil klíče ve vchodových dveřích, aby nájemníkům ztížil únik, ve sklepě pustil hlavní uzávěr plynu.

Zachránil děti a zřejmě i další životy

Soused se však probudil, vyšel na chodbu a uviděl ho na schodišti. Když se ptal, co dělá, dostal prý odpověď – to máte za to. Po tomto vyrušení Blažek zřejmě výbuch uspíšil, pustil plyn ještě u sebe doma a založil oheň. Špaček podle policistů zabránil ještě horším možným následkům, protože plyn ještě nestihl naplnit celý dům. I tak byly katastrofální. V jednom bytě zemřela šedesátiletá žena, její dcera a jedenáctiletá vnučka. V dalším dvě děti ve věku dva a pět let. Nepřežil ani Blažek.

Vilém Špaček stihl zachránit své dvě děti, které vystrčil z balkónu. Sám utrpěl vážné popáleniny, zasaženy měl i vnitřní orgány. Byl půl roku v kómatu. V posledních měsících se léčil v rehabilitačním ústavu v Hrabyni. Zemřel náhle krátce před Vánocemi. Jeho žena přežila, ale utrpěla také velmi těžké popáleniny.

Tragédii připomínají čtyři stromy

Po třípodlažním panelovém domě dnes nezůstala ve Frenštátu pod Radhoštěm ani památka. Tragédii symbolizují jen čtyři stromy – tři za dětské oběti, jeden za dospělé. Sousední dům, který byl detonací také zasažen, je kompletně zrekonstruován. Díky veřejné sbírce si mohli nájemníci zcela zničeného domu číslo 39 pořídit nové bydlení. Lidé jim darovali téměř 22 milionů korun. „Sbírka byla vypořádaná do poslední koruny, krajský úřad to zkontroloval. Vybráno bylo 21 milionů a 800 tisíc korun. Přispělo téměř 12 tisíc dárců,“ uvedla starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišínová.

Díky darům solidárních lidí bydlí v novém domě i zdravotní sestra Ilona Strnadlová, která se tehdy zachránila skokem z okna hořícího domu. Manžel utrpěl vážná zranění. „Teď mám doma i kancelář se skladem, kde mám vše, co potřebuji. Sbírka mi velice pomohla,“ říká žena, která má okruh pacientů, za kterými dochází domů.

Pomsta paranoidního kverulanta

Vyšetřování výbuchu ukázalo, že bývalý vězeňský dozorce Antonín Blažek trpěl paranoiou spojenou s kverulantstvím. Několik let vedl spory se soudy i s úřady. Když kvůli dluhům přišel v exekuci o byt, vygradoval v něm zřejmě pocit, že je obětí spiknutí. A rozhodl se svému okolí pomstít i za cenu, že sám zahyne. Měl pověst podivína, že provede něco tak strašného, ale nikoho nenapadlo.

Výtěžek solidarity: 22 milionů i charitní obchod

Lidé posílali obětem nejen peníze, ale také oblečení a různé další věci. To, co zůstalo, se stalo základem nového charitního obchodu pro lidi v nouzi. „Dostali jsme také asi 56 tisíc korun, za tyto peníze jsme nakoupili trvanlivé potraviny a další potřebné věci pro sociálně slabé rodiny,“ řekla ředitelka Charity Frenštát pod Radhoštěm Lenka Tabachová.

Následky tragédie se projevily nejen solidaritou, ale také větší opatrností při manipulaci s plynem. „Lidé z Frenštátu jsou od té doby obezřetnější. Jakmile ucítí podezřelý zápach, hned nás volají,“ potvrdil mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Petr Kůdela. Hasiči velmi doporučují lidem, aby si pořídili detektory, které jednoduše upozorní na zvýšené koncentrace plynu.

Co dělat při výbuchu plynu

  • Nepanikařit
  • Zavřít uzávěry plynu
  • Žádné plameny
  • Nepoužívat elektrická zařízení a telefony
  • Otevřít okna a dveře
  • Varovat okolí, klepat, nezvonit
  • Opustit dům

Prevence výbuchů plynu

Odborníci nabádají, aby lidé nepodcenili pravidelné technické kontroly – ty jsou podle nich základní prevencí výbuchů plynu. Ať už karmy, plynového sporáku nebo hlavního uzávěru plynu v domě. A to podle pravidla − každé tři roky důkladná odborná revize a každý rok kontrola. Podle soudního předsedy plynové sekce Českého sdružení pro technická zařízení patří mezi nejčastější příčiny výbuchu koroze, dále staré pryžové hadice (které mohou zpuchřet) a spontánní únik. „Majitelé musí mít v pořádku všechny rozvody, hlavní uzávěr musí být přístupný,“ dodává Tomislav Šimeček, předseda Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí.