Botanici finišují s přípravou českého lesa pro EXPO do Milána

Českou republiku bude na letošní světové výstavě Expo v Miláně reprezentovat příroda. Ve speciálním pavilonu vyroste reálný, z tuzemska dovezený les se všemi typickými rostlinami. Ty se už teď pěstují v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze na Albertově.

400 rostlin 25 různých druhů zatím roste v Botanické zahradě v Praze na Albertově a ve zkušební expozici v Dejvicích. Ovšem už brzy se přemístí do českého pavilonu výstavy EXPO v Miláně. „Vysadíme malý miniaturní obraz lesa a za ním bude projekce typické české dubohabřiny,“ řekla spoluautorka expozice Pavlína Dvořáková.

Do Itálie zamíří listnatý les s bohatým podrostem. Botanici tak pěstují třeba rozrazil, sasanky, jahodníky anebo kapradiny. „Nechtěli jsme samozřejmě nějakou typickou smrkovou monokulturu, protože to je hospodářský les,“ popsala záměr zahradnice Martina Rubačová.

Protože jsou ale v polovině února rostliny většinou ještě v zimním spánku, musí se na posledních několik týdnů přemístit z venkovních záhonů do skleníku. A tam se při vyšší teplotě jejich růst urychlí, aby se za šest týdnů do Milána mohly rostliny vézt už zelené.

Pěstovat české rostliny v Česku prý není složité, horší to bude v Itálii. „Snažili jsme se přirozené lesní podmínky přenést do interiéru. Tímto je ten projekt, troufám si říci, unikátní,“ konstatovala spoluautorka expozice Pavlína Dvořáková. „Pro nás to problém není. Problém to bude samozřejmě v Miláně. Tak, aby se tam udržely ty podmínky, které les potřebuje,“ popsal ředitel Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK Ladislav Pavlata.

Jde hlavně o teplotu kolem 20 stupňů Celsia nebo potřebnou vlhkost. Zahradníci proto raději vypěstovali víc než tisíc rostlin do rezervy, kdyby některé exponáty půlroční pobyt v zahraničí nevydržely.

Komplexní biotop smíšeného lesa budou botanici na EXPO kontrolovat a ošetřovat na dálku - přes internet. Půjde tedy také o experiment zaměřený na možnost podobného pěstování na dálku v nehostinných a nepřístupných lokalitách. 

Rostliny pro EXPO (zdroj: ČT24)