Policie považuje sklad munice ve Slatině za obecné ohrožení

Slatina u Vysokého Mýta – Nelegální skladování stovek tun munice včetně nelegálně uloženého semtexu ve Slatině u Vysokého Mýta policisté ode dneška nově vyšetřují jako podezření z obecného ohrožení. Rozšířili tak trestní řízení, při němž od pátku majitele firmy Multiagro Martina Rudolfa vyšetřovali kvůli nedovolenému ozbrojování. Rudolf v rozhovoru pro ČT přiznal, že semtex ve skladu skutečně je, ovšem pouze jako součást vojenského materiálu, jako jsou nálože. Ve skladu ve Slatině je podle majitele asi 50 kg semtexu v ženijních náložích koupených od armády, ve skladu je podle něj cca 300 tun materiálu. Kontroverzního materiálu je prý ochoten se po dohodě s policií zbavit.

„Na základě podnětu z kontroly Českého báňského úřadu jsme rozšířili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti,“ uvedla pro ČT krajská policejní mluvčí Markéta Janovská.

Policisté začali s prohlídkou skladu v pátek s podezřením na nedovolené ozbrojování. Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (ČSSD) má firma povolení skladovat munici ve dvou malých objektech. Materiál je ale uložen v dalších zhruba deseti budovách, odhaduje se tedy, že ho zde leží stovky tun. Místo přitom ani není oplocené – býval to zemědělský objekt. „Semtex je tam nelegálně, našlo se tam devět palet. Budeme trvat na tom, aby sklad byl vyklizen,“ prohlásil v pondělí hejtman.

Policisté hlídají muniční sklad ve Slatině
Zdroj: ČT24

Jednatel firmy Multiagro Martin Rudolf o rozšíření obvinění nic neví. „Tady žádné úkony neprobíhají. Včera tu byla kontrola Báňského úřadu, kriminální policie, policejní prezidium a inspekce životního prostředí. Báňský úřad udělal podle naší dokumentace kontrolní zápis, kde máme jak co skladováno, a od té doby se de facto nic neděje,“ řekl pro ČT Rudolf. Naznačil, že za událostmi kolem skladu vidí tlak konkurenčních subjektů.

Jednatel firmy Multiagro Martin Rudolf:

„Pokud policii některá naše munice připadá ´kontroverzní´, jsme ochotni ji zlikvidovat, případně ji poskytnout nějaké ozbrojené složce na výcvik. Tato munice je pro nás podružná.“

Dosud se důrazně stavěl proti tvrzení, že skladuje také semtex. V pátek to dokonce označil za „úplný blábol“. V rozhovoru pro ČT ale připustil, že semtex se ve skladech jako součást vojenských náloží skutečně nachází. Zdůraznil, že semtex tvoří součást ručních granátů, protitankových min, dělostřelecké munice a celé řady výrobků. Je prý uložen ve zkolaudovaném skladu. „Jsem schopen dokumentací veškeré pochybnosti vyvrátit,“ uzavřel jednatel dotyčné firmy.

Sklad nebyl v evidenci báňské správy

Podle slov mluvčího báňského úřadu Bohuslava Machka nebyl sklad ani kontrolovaná osoba uvedena v registru subjektů, které mohou nakládat s výbušninami. Vyhláška jednoznačně stanovuje požadavky na kolaudaci, na zabezpečení objektů, výbušnin, na jejich ostrahu a případně i na vedení evidence, upřesnil Machek. Alespoň jednou ročně se pak sklady kontrolují.

Zbrojní materiál firma skladuje v pěti objektech, jen jeden prý není zkolaudovaný. Firma obchoduje hlavně s ručními palnými zbraněmi a střelivem, munice je prý okrajová. Rudolf podotkl, že po výbuších muničních skladů na Zlínsku dostal strach, že by jeho sklady mohl někdo úmyslně zapálit. „Náloživo jsme přesunuli z centra obce do našeho nevzdálenějšího objektu. Je pravda, že není zkolaudován, ale je zajištěn, nemá okna, je kamerově střežen, má bezpečnostní pancéřové dveře,“ řekl Rudolf.

Problematičtější je podle Rudolfa skladování trhaviny bleskovice a táhlých kumulativních náloží, kterých jsou ve skladu stovky. Majitel prý dobrovolně materiál zlikviduje nebo nabídne policii k využití, řekl Rudolf. „Jednáme s firmou, u které lze provést likvidaci. Bydlím s rodinou v areálu, bezprostřední nebezpečí nikomu nehrozí,“ řekl Rudolf.