Pacienti rokycanské nemocnice se tomografu zřejmě nedočkají

Rokycany - Nemocnice v Rokycanech opakovaně neuspěla s nákupem tomografu. Přístrojová komise ministerstva zdravotnictví totiž zamítla její žádost. Stejně tak neuspělo i dalších osm projektů na nákup nebo modernizaci medicínských zařízení po celé republice. Přístroje mohou sice nemocnice nebo zdravotnická centra pořídit i bez souhlasu komise, vyšetření by pak ale hradili pacienti.

Pacienti rokycanské nemocnice se tomografu zřejmě nedočkají (zdroj: ČT24)

Každý týden pošle rokycanská nemocnice na CT vyšetření kolem dvaceti lidí, ti ale musí jet až do Plzně. Vedení zdravotnického holdingu to považuje za neekonomické a navíc nekomfortní vůči pacientům. „Z nich se stávají cestující a z nemocnice dopravce, protože musí vyslat sanitku, řidiče a sanitáře,“ říká Jiří Kokoška, mluvčí Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje.

„V blízkosti zhruba dvaceti kilometrů se nachází Fakultní nemocnice v Plzni, která přístrojově i kapacitně plně dostačuje regionu,“ říká Josef Vymazal, náměstek ministra zdravotnictví. Převoz pacientů a vyšetření v jiných zařízeních ale stojí nemocnici ročně čtyři miliony korun. „My platíme tzv. extramorální péči, která je nám vždycky jednou za rok stržena pojišťovnami a posílána tam, kde byla vyšetření provedena,“ uvedla Hana Perková, ředitelka Rokycanské nemocnice.

Nemocnice v Rokycanech se o nákup vlastního CT přístroje snaží už několik let. Původně ho měl pořídit kraj spolu se zařízením pro okresní nemocnici ve Stodě. Nemocnice už dokonce připravila zázemí pro tomografické vyšetření. Dokud ale nebude CT na místě, není možné prostory zkolaudovat. Odsouhlasení nákupu přístrojovou komisí ministerstva zdravotnictví je podmínkou pro úhrady pojišťoven.