Nezodpovědní lidé málem otrávili koně - krmili ho chlebem

Ostrov - Náročnou noc mají za sebou v domově pro opuštěná zvířata v Ostrově na Karlovarsku. Zachraňovali tam koně s otravou, který měl i těžkou koliku. Způsobili mu to lidé, kteří koně i přes zákaz krmí chlebem. Nebylo to přitom poprvé. Podle provozovatelů domova nezodpovědné chování některých návštěvníků přímo ohrožuje život nemocných zvířat.

Předsedkyně občanského sdružení Ostrovský macík Hana Šimková popsala, že včera někdo znovu jednoho jejich koníka nakrmil chlebem a pečivem, takže měl vážné zdravotní problémy. Museli ho oddělit od stáda a věnovat se mu celou noc, aby se jeho stav alespoň trochu zlepšil. „Kůň se musel zvedat, protože už nebyl schopen se zvednout. Zvedali jsme ho, vodili, aby to pečivo, které snědl, mohlo všechno ven,“ uvedla Hana Šimková. Kolem ohrady jsou přitom výstražné cedule, že zvířata se nesmí krmit, ale lidem to i tak nedá a pečivo koňům dávají.

Zákaz krmit koně lidé nerespektují
Zdroj: ČT24

„Stává se nám to pravidelně po víkendu, když naši naučnou stezku navštíví hodně lidí, v neděli večer, v pondělí dopoledne zjišťujeme, že některý z koní má zdravotní problémy a že je třeba ho nechat ošetřit,“ dodala Hana Šimková, předsedkyně občanského sdružení Ostrovský macík. Na otázku, jestli to lidé dělají z nevědomosti nebo schválně, odpověděla, že spíše ze sobectví. Sice vidí varovný nápis, ale pečivo koním přesto dají: „Říkají si, že to je jenom trochu, ale bohužel lidí tam projde za víkend desítky, v létě možná i několik stovek, a tím pádem nikdy neví, kolik lidí ten chleba před nimi dalo, takže to může být velké množství,“ dodala Hana Šimková.

Chovatelé museli koně zvednout a chodit s ním
Zdroj: ČT24

Podle veterinářky Václavy Molcárové dojde v takové situaci u koně k tzv. alimentární intoxikaci, neboli lidově řečeno k otravě. „V případě třeba měkkého chleba, brambor nebo různých zbytků, co tam lidé nahází, dojde k tomu, že se organismus zatíží primárně třeba bílkovinami nebo nevhodnou stravou,“ popsala veterinářka Václava Molcárová. Hlavním příznakem je podle ní u koně kolika, to znamená výrazná bolestivost v dutině břišní, může u něj dojít k zácpě nebo případně k akutnímu rozvoji plynatosti.

„A druhý nejčastější příznak nebo projev je schvácení kopyt a myopatie, což je zánět svalů právě daný těmi nevhodnými metabolity, které se dostanou do organismu,“ upřesnila veterinářka Václava Molcárová. Kolika i myopatie jsou podle ní pro koně vždy stavy ohrožující ho na životě. Záleží pak hodně na tom, jak rychle majitel koně příznaky objeví. Každopádně je v případě takových problémů nutné okamžitě volat veterináře, který stanoví vhodnou léčbu - nejčastější léky proti zánětu, proti plynatosti, infuzní terapii, případně antibiotika nebo další léky.

Podle je Hany Šimkové je otrávený kůň na tom teď už lépe, ale problém může ještě nastat, pokud by u něho ve druhé fázi došlo ke schvácení kopyt. To se mu už v minulosti stalo několikrát - proto také už nemůže vozit děti: „Původně byl určen k vožení dětí ve školkách, a tím pádem je teď vlastně jako by handicapovaný. A pokud se to stane, tak uvidíme, jestli se s tím podaří ještě něco udělat,“ řekla Hana Šimková.

K domovu pro opuštěná a týraná zvířata v Ostrově patří i rozsáhlé pastviny. Právě tam lidé koně krmí. Nerespektují ani zákaz vstupu a často nechávají i otevřené ohrady. Místo kontrolují strážníci.

Boj o život koně (zdroj: ČT24)