Podnikateli vyhrožovali pistolí, podepsal stvrzenku na miliony korun

Brno – Gang čtyř vyděračů z Brna pod opakovanou pohrůžkou násilí přinutil podnikatele podepsat stvrzenku na miliony korun. Původně jim přitom zprostředkovával obchod s kovovým šrotem, ale došlo k chybě a muži chtěli peníze získat právě na prostředníkovi. Policie vyděrače dopadla.

Zásah policie na gang, který vydíral podnikatele (zdroj: ČT24)

Podezřelí měli v loňském roce přinutit jednatřicetiletého brněnského podnikatele, aby jim pod pohrůžkou násilí podepsal notářský zápis. Tím stvrdil vůči jednomu z vyděračů dluh ve výši několika milionů korun. Členové gangu se podle detektivů sešli s podnikatelem několikrát a vyhrožování postupně stupňovali. Pachatelé pak měli fiktivní dluh předat někomu dalšímu a vydíraný obchodník skončil v exekučním řízení. Zadrženi byli v tomto týdnu čtyři muži. Hrozí jim až osm let vězení. „Není vyloučeno, že počet obviněných se ještě rozšíří,“ uvedl mluvčí.

Vydíraný podnikatel měl v minulosti vystupovat jako prostředník při obchodech s kovovým šrotem mezi podezřelými a dalším podnikatelem. „Při jednom z obchodů však společnost, zastoupená podezřelými, způsobila druhé straně škodu v řádech desítek milionů korun. Podezřelí začali po podnikateli požadovat, aby věc s poškozeným vyřídil,“ popsal případ mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Hanták.

Na případu s krycím názvem Argo pracovali detektivové od loňského listopadu a v pondělí 9. února zahájili v Brně zátah na podezřelé. Zadrželi dva Čechy a dva cizince ze zemí bývalého Sovětského svazu ve věku 38 až 45 let. „Oba cizinci jsou stíhaní vazebně,“ řekl Hanták. Při domovních prohlídkách našli policisté listinné důkazy a plynovou pistoli.