Ledeč nad Sázavou vrátí dotaci 4,5 milionu

Ledeč nad Sázavou - Město Ledeč nad Sázavou bude vracet státu dotaci na cyklostezku ve výši 4,5 milionu korun. Stavba totiž nesplňuje dotační podmínky. Navíc znemožnila příjezd do známé Foglarovy Sluneční zátoky všem, kteří tam mají domy, pole, podnikají tam nebo se tam jezdí rekreovat. Ti ale zákaz museli porušovat, takže cyklostezka ve skutečnosti nemohla být cyklostezkou.

Ve Foglarově Sluneční zátoce žijí otec a syn Janouškovi - provozují tam rekreační středisko.  V místech bývalé silnice, jediné přístupové cesty do areálu, ale bez jejich vědomí a souhlasu vznikla cyklostezka, která zabraňuje příjezdu aut.

„Klientela sem nemohla jezdit, někdo sem přijel, risknul to i přes ten zákaz, ale řekněme, že 70 % klientely sem přijet nechtělo, protože viděli značku,“ řekl Miroslav Janoušek, majitel rekreačního střediska Sluneční zátoka. Šlo podle něj například o auta České pošty nebo zásobování - řidiči jim prý jen volali, že je tam značka cyklostezka a že tam nevjedou.

Cesta do Sluneční zátoky
Zdroj: ČT24

Pavel Mareš, obyvatel Ledče, zpětně projekt hodnotí takto: „Asi dobrý nápad, ale nedomysleli ty důsledky okolo.“ 

Sluneční zátoka

Sluneční zátoka se nachází na řece Sázavě zhruba 2,5 km jihovýchodně od Ledče nad Sázavou. V letech 1925–1945 v těchto místech tábořil nejstarší český skautský oddíl Pražská Dvojka, který vedl známý spisovatel Jaroslav Foglar. Místo se stalo předlohou pro jeho nejznámější knihu Hoši od Bobří řeky. V předvečer Foglarových 90. narozenin 5. července 1997 zde byl za jeho přítomnosti odhalen památník, který připomíná jeho zdejší působení.

Památník Jaroslava Foglara
Zdroj: ČT24

„Já to ze svého pohledu beru jako velký problém bývalého vedení města, které o tomto problému určitě muselo vědět, a problém byl dlouhodobě neřešen,“ uvedl Zdeněk Tůma (SNK pro Ledeč), starosta Ledče nad Sázavou. Bývalý starosta, dnes opoziční zastupitel Petr Vaněk (ČSSD) se ale nařčení brání. Jako jediný ze zastupitelstva nesouhlasí ani s tím, aby město dotaci vracelo: „Tady se snaží navozovat situace, kdy samospráva je jakoby viněna za omyly, které způsobila státní správa, a na tuto hru já nikdy nepřistoupím. Já přece nemám sebemenší vliv na činnost ať už ledečského nebo světelského stavebního úřadu, nebo jsem jako starosta neměl a ani jsem nechtěl mít,“ řekl Vaněk.

Na otázku, jestli je tedy podle něj vše v souladu se zákony, bývalý starosta odpověděl: „Jsem přesvědčen, že ano, a proto město splňuje zatím podmínky dotace a proto jsem neviděl jediný důvod pro to, abych zvedl ruku pro vrácení dotace,“ uvedl Vaněk.

Dva kilometry nové cyklostezky vyšly na 7,5 milionu korun. Teď už je jasné, že celou částku zaplatí pouze město. Zastupitelé rozhodli, že celou dotaci Státnímu fondu dopravní infrastruktury vrátí. Chtějí tak zabránit situaci, kdy by po nich stát mohl vymáhat i penále ve výši až 9 milionů korun. „Myslím, že pochybení bylo už v začátcích – v  záměru zřizovat cyklostezku na komunikaci, která slouží jako přístupová cesta,“ řekl současný starosta Ledče Tůma. Dodal, že podle něj bylo chybou, že se při přípravách projektu nejednalo se všemi, kteří byli výstavbou cyklostezky dotčeni.

„Veselo mi z toho není, protože dalo celkem dost práce tu dotaci sehnat a teď ji máme vrátit a je to 4,5 milionu korun,“ uvedl Petr Vaněk (ČSSD), bývalý starosta Ledče nad Sázavou.

Miroslav Janoušek, majitel rekreačního střediska Sluneční zátoka, uvedl, že zřízení cyklostezky mělo dopad na jejich klientelu, na obsazenost a v důsledku i finanční dopad: "Ztráta je řekněme 350–400 tisíc korun," odhadl. Podnikatelé zvažují, zda budou ušlý zisk od viníků situace vymáhat. Město jim ale slíbilo, že v nejbližší době značky cyklostezka vymění  za  omezení rychlosti.

Místo značky cyklostezka bude v místě nově:

  • značka omezení rychlosti na 30 km/hod.
  • značky jiné nebezpečí a pozor cyklista
  • značka cyklotrasa

Formálně o vrácení celé dotace bude dnes večer rozhodovat zastupitelstvo Ledče nad Sázavou.

Ledeč bude vracet dotaci na cyklostezku (zdroj: ČT24)