Klášterec zaplatí pokutu čtvrt milionu za tendr na energetické úspory

Klášterec nad Ohří – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil čtvrtmilionovou pokutu pro Klášterec nad Ohří. Rozhodnutí je pravomocné. Město chybovalo v tendrech, které vypsalo na energetické úspory mj. základních škol Petlérská a Krátká. Klášterecká radnice pokutu odmítá a podá ještě žalobu.

Město podle úřadu porušilo zákaz diskriminace, když úzce stanovilo technické kvalifikační předpoklady. Firmy totiž musely předložit referenční zakázky, které se týkaly pouze staveb občanské vybavenosti. „Tento požadavek ale nebyl předmětem zakázky odůvodněný a neodpovídal druhu, rozsahu a složitosti zakázky,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Město tak mělo omezit okruh uchazečů o zakázky na revitalizaci objektů základních škol Petlérská a Krátká a také městského ústavu sociálních služeb. Diskriminovalo tím dodavatele, kteří měli zkušenost se stejným typem zakázek i na typově jiných budovách, než jsou jen budovy občanské vybavenosti. Pokud by radnice postupovala v souladu se zákonem, mohla dostat ekonomicky výhodnější nabídku. „Došlo by tak k úspoře veřejných prostředků,“ uvedl Rafaj.

Pokutu ve výši 250 tisíc korun potvrdil Rafaj druhostupňovým rozhodnutím. Město se ale ještě obrátí na soud. „Rada města vzala rozhodnutí na vědomí a uložila starostce města (Kateřině Mazánkové) podat prostřednictvím svého právního zástupce žalobu ke Krajskému soudu v Brně, a to včetně návrhu na přiznání odkladného účinku rozhodnutí,“ uvedla mluvčí radnice Radka Hodicová.