Pro oživení centra Ostravy vzniká speciální pracovní skupina

Ostrava - Do historického jádra Ostravy se pomalu vracejí obchodníci. Zkouší to provozovatelé cukráren, novinkou je třeba herna deskových her. Roste také zájem o bydlení, jenže většina bytů se v 90. letech proměnila v kanceláře, kterých je nadbytek. Vrátit život do vylidněného centra je i jedním z programových cílů nového vedení radnice, které dává dohromady speciální pracovní skupinu.

Obchodníci si stěžují, že v centru města nemají zákazníky, lidé, kteří tam bydlí nebo pracují, pociťují nedostatek obchodů. Výkladní skříně mnohých obchodů nabízejí místo zboží jen veliké cedule, že jsou k pronájmu. Situace se ještě zhoršila před třemi lety po otevření obchodního centra Karolina. Přestěhovala se tam řada obchodníků i zákazníků, ale také třeba Česká spořitelna. To, že v centrech měst ubývá obchodů na úkor nákupních center, ale není zdaleka jen ostravským trendem.

Makléři se orientují opět na byty

Podle realitních makléřů v poslední době v Ostravě roste zájem o byty kolem historického centra, zatímco mnohé kanceláře jsou prázdné. „Společnosti, které skoupily v centru více bytů, se už zase začínají orientovat z nebytových prostor na prostory k bydlení,“ potvrdila realitní makléřka Jana Římanová.

Masarykovo náměstí s pěší zónou dnes
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Bydlení v centru láká hlavně mladé lidi. „Přestěhoval jsem se ze sídliště a prozatím bych neměnil. Byty tady se nedají srovnat s panelákovými pokojíčky. To, že je centrum tak vylidněné, mi docela vyhovuje. A líbí se mi, že je tady normální malé kino, divadla, kluby, několik příjemných hospod,“ říká sedmadvacetiletý Martin.

Volné prostory v centru zmapují studenti

Na průzkum volných nebytových prostor a bytů v centru se teď zaměří i studenti Ostravské univerzity. Do několika měsíců chtějí důkladně zmapovat aktuální stav. Vedení města dává dohromady pracovní skupinu, která bude mít za úkol centrum města oživit, přilákat obchodníky a nabídnout kulturu a zábavu ve večerních hodinách. „Počítám, že příští týden by tato pracovní skupina mohla začít pracovat,“ uvedl primátor Ostravy Tomáš Macura z hnutí ANO.

Vedení obvodu Moravská Ostrava a Přívoz zainvestuje například do opravy ulice, která vede od Masarykova náměstí k divadlu. „V současné době probíhá výběrové řízení,“ uvedla starostka centrálního obvodu Petra Bernfeldová z hnutí Ostravak. Problém centra vidí mimo jiné v tom, že tam bydlí málo lidí. Většina ho na večer opustí, soboty odpoledne a hlavně neděle jsou více než poklidné. Některé obecní nebytové prostory se proto opět mění na původní byty. Nedostatkem jsou také chybějící parkovací místa. Atraktivitě nepřipadává chátrající historický komplex Ostravica-Textilia a dříve slavná Stodolní ulice dostává hlavně negativní známky.

Zastaví se trend vylidňování centra Ostravy? (zdroj: ČT24)