Už jen 201 dní. Kuřákům v huti odpočítávají čas do poslední cigarety

Ostrava – Stále více podniků zakazuje zaměstnancům kouřit. Ostravská huť ArcelorMittal připravuje úplný zákaz v celém areálu od letošního 1. září a zaměstnancům nabízí i odvykací kůru. Vedení firmy odhaduje, že ze 7,5 tisíce zaměstnanců je kuřáků třicet procent, podobně jako v české populaci.

Vedení huti ArcelorMittal Ostrava zaměstnance na zákaz předem připravuje. Na světelné tabuli se odpočítávají dny. Do 1. září 2015, kdy by měl být hutní areál nekuřáckým pracovištěm, zbývá 201 dnů. Povolené nebudou ani elektronické cigarety. Zatím je tam celkem tři sta míst vyhrazených pro kuřáky. „Všechna od září zmizí,“ potvrdila mluvčí společnosti Barbora Černá Dvořáková. Dodala, že hlavním důvodem je pomoci zaměstnancům zbavit se zdraví škodlivého zlozvyku, ale jde i o efektivitu práce. „Existují výzkumy, které potvrzují, že kuřáci stráví na pracoviště méně času než nekuřáci,“ uvedla.

Někteří zaměstnanci si už odvykají

Někteří jdou ostatním zaměstnancům příkladem. Odvykací kůru se rozhodla podstoupit asistentka ředitele Regina Cabáková. „Kouřím, když jsme ve stresu. V pracovní době vykouřím asi tři cigarety. Rozhodla jsem se, v dubnu, kdy mám narozeniny, si dám jako dárek to, že už budu nekuřákem,“ uvedla.

Dalším, který si vzal protikuřácké tažení k srdci, je bezpečnostní technik Marek Vlach. Vykouřil krabičku denně. Minulý týden zahájil odvykací léčbu. „Přiznávám, že jsem se rozhodl i proto, že jako kuřák bych to asi celou pracovní dobu nevydržel,“ řekl. Dodal, že si neumí představit, že by se měl v práci s cigaretou schovávat jako za mladých let. „Doufám, že kouřit přestanu,“ řekl.

OKD zakázala kouření v pracovní době

Zaměstnanci mají nárok na příspěvek na odvykací program. V případě, že se zlozvyku skutečně zbaví, budou ho mít zcela zdarma. Z více než osmitisícové částky zaplatí zaměstnanec dva a půl tisíce. Pokud spirometrické vyšetření po roce ukáže, že jde o nekuřáka, dostane i tyto peníze od zaměstnavatele zpátky.

Kouření
Zdroj: ČT24

Ti zaměstnanci hutě, kteří se od 1. září v práci bez cigarety neobejdou, a budou kouřit tajně, mohou přijít i o místo. Podmínky zpřísnila například také těžařská firma OKD. Lidé ale nesmí v areálech dolů kouřit pouze ve své pracovní době. Po ukončení směny to mají dovoleno i v podniku. „Pokud zjistíme porušení zákazu, řešíme to především domluvou,“ uvedl mluvčí OKD Marek Síbrt.

Zákaz kouření přišel z Ameriky

První protikuřácké snahy se objevily ve druhé polovině 20. století poté, co výzkumy prokázaly škodlivost pasivního kouření. Šlo o takzvanou zdvořilou kampaň tabákových společností, která měla vést ke snížení napětí mezi kuřáky a nekuřáky. Prvním státem, který zakázal kouření na většině veřejných míst, byla v roce 1975 americká Minnesota. V roce 1998 přišel podobný zákaz do Kalifornie, a to včetně barů. V současné době se tam nesmí kouřit ani na plážích.

V Česku začal platit od roku 1989 zákaz kouření ve vlacích a hromadných dopravních prostředcích. Od té doby zákonodárci několikrát podmínky zpřísnili. Například od roku 2009 se nesmí kouřit na krytých zastávkách veřejné dopravy a restaurace se dělí na kuřácké či nekuřácké, nebo mají nekuřácké oddělení. Vláda aktuálně řeší návrh na úplný zákaz kouření v restauracích, na koncertech či tanečních zábavách, v budovách škol, divadel, sportovišť, letišť a podobně. Součástí návrhu jsou přísnější sankce. Omezování kuřáků je celosvětovým trendem. Nějaký druh zákazu kouření platí ve většině zemí.