Policie obvinila strážníka, který zastřelil mladíka, z usmrcení z nedbalosti

Olomouc - Kriminalisté obvinili přerovského strážníka, který při zákroku zřejmě nešťastnou náhodou zastřelil služební pistolí třiadvacetiletého mladíka, z usmrcení z nedbalosti. Hrozí mu až šest let vězení. Tragédie se odehrála před měsícem v noci před barem Lumír nedaleko centra Přerova. Strážníci tam byli přivoláni k incidentu. Hlídku podle policistů údajně ohrožoval pes mladého páru. Strážník prý střílel na zvíře, kulka ale zasáhla do hlavy mladíka, který na místě zemřel.

Okolnosti tragédie policisté nadále vyšetřují. „Ta situace byla nepřehledná, stalo se to na ulici, v noci, bylo tam hodně lidí. Provedli jsme řadu výslechů, řadu odborných analýz. Jsme ve fázi, kdy můžeme říci, že byl spáchán trestný čin a spáchala jej konkrétní osoba. Nyní budeme doplňovat důkazy, například provedeme rekonstrukci na místě činu,“ řekl náměstek ředitele olomoucké krajské policie Karel Kadlec.

Obviněný strážník je na nemocenské

Policisté už vyslechli 20 svědků. Zda vypovídal a co případně uvedl daačtyřicetiletý strážník, odmítli komentovat. Zatím blíže nepopsali ani okolnosti tragédie. Původně se spekulovalo o tom, že mladíka zasáhla střela odražená od země. Podle vedoucího odboru obecné kriminality Martina Nasswettra kulka ale pravděpodobně prošla nejprve tělem mladíka a poté se zdeformovala o asfalt. „Musíme provést rekonstrukci za účasti znalců, balistiků a soudních lékařů, abychom tuto otázku zcela objasnili,“ zdůraznil Nasswettr.

Strážník, který podle policie utrpěl blíže nespecifikované zranění, je v současné době na nemocenské. Pravděpodobně ho lehce zranil pes. Před barem Lumír se v době incidentu pohybovalo téměř dvacet lidí, mnozí z nich byli opilí. Teprve roční výmarský ohař, kvůli kterému zřejmě strážník vytáhl zbraň, patřil k mladém páru, který chodil do baru Lumír pravidelně i se psem.

Lidé chystají další protestní shromáždění

„Zastřelený mladík k nám chodil asi tak jednou týdně na pivo. Býval s přítelkyní a se psem. Nikdy nevyvolávali konflikty,“ řekl číšník baru Lumír. Deníku přítelkyně oběti řekla, že je napadla početná skupina opilých lidí. Někdo pak zavolal strážníky. Mladík prý pustil při konfliktu vodítko, takže se pes pohyboval volně, nikomu prý nic nedělal. Jeden strážník ho však začal tlouci obuškem. To potvrdil i jeden ze svědků. „Kluci se venku před barem strkali, pes po všech poskakoval. Ten policista si asi myslel, že ho napadá, tak ho začal bít obuškem. A najednou padl výstřel,“ řekl České televizi Miroslav Ševčík.

Dívka si Deníku stěžovala, že strážníci ji ani nepustili k příteli, kterého viděla ležet na zemi. Místo toho ji odvezli na protialkoholní stanici, kde ji lékaři odmítli přijmout. „Nebyla jsem opilá ani pod vlivem drog,“ uvedla. Přesto prý musela strávit noc v poutech na služebně. Proti postupu strážníků už v Přerově protestovalo několik desítek lidí, další shromáždění plánují na tuto středu. Na místo, kde mladý muž zemřel, lidé nosí květiny, svíčky a smuteční věnce.