OBRAZEM: Začíná masopust - čas veselí a hodování

Praha - Po celém Česku začalo období masopustu. Do ulic mnoha měst a vesnic dnes vyrazily pestrobarevné průvody masek. Mnohde se odehrávají i několik stovek let v nezměněné podobě. Na Hlinecku dokonce tradici chrání od roku 2010 UNESCO. Několik průvodů najednou prošlo také hlavním městem, všechny se pak setkaly na Staroměstském náměstí.

Například ve Studnici u Hlinska je účast v masopustním průvodu pro místní muže čest. Podoba masek se nemění už téměř 200 let. „Podle starých fotografií i záznamů z kronik byly ty změny minimální,“ potvrzuje starosta Studnice Ondřej Dopita. Průvod musí obejít všech 150 domů, každá maska má svoji roli. Některé se v rodinách dědí z generace na generaci.

U prarodičů hledali masky a inspiraci i obyvatelé obce Veselá u Mnichova Hradiště, kam se masopust vrátil po osmdesátileté pauze. Loni na obnovení obec pozvala i španělské hudebníky. „Naše zvyky mají s těmi zdejšími hodně společného. Třeba obcházení od domu k domu spojené s pohoštěním a hudbou,“ říká hudebník ze španělské Galicie José Luis.

Hned několik masopustních průvodů tradičních masek vyrazilo dopoledne v Praze. Pražské průvody z Letné, Karlína nebo třeba Holešovic zakončily procházku městem na Staroměstském náměstí. Další akce k oslavám masopustu jsou naplánované na příští týden. Oslavy vyvrcholí 17. února na takzvané Tučné úterý.