Merkur letos slaví 90 let - v Přešticích má unikátní výstavu

Přeštice - Letos slaví už 90 let, vyrostlo na něm několik generací kluků, tatínků i dědečků a i v dnešní době dokáže s úspěchem konkurovat tabletům či počítačovým hračkám. Merkur - stavebnice, která se vyrábí od roku 1925. Stovky modelů z této stavebnice jsou teď k vidění na výstavě v Domu historie Přešticka, kde obsadily dokonce dvě poschodí. Modely jsou součástí jedné z největších českých sbírek nadšence Jiřího Mládka. Jeden z exponátů výstavy se v letošním roce objeví i na poštovní známce.

Merkur není ani po 90 letech nuda. Základ je přitom pořád stejný - děrované plíšky, ozubená kola, šroubky a matičky, kovové osičky. Dominantou výstavy jsou statické modely. Návštěvníci uvidí desítky různých letadel, dopravních prostředků a zemědělské techniky. Představena je také funkční železnice Merkur, 180 centimetrů vysoký model Petřínské rozhledny, obří „ruské kolo“, dvoumetrová těžní věž či Albatros pro Ocelové město Julese Verna. 

Vůbec nejvzácnější a nejzajímavější je ale železniční jeřáb. „Nejzajímavější je proto, že Merkur v letošním roce slaví devadesát let a podařilo se prosadit jeden z prvků Merkuru na poštovní známku,“ uvedla Drahomíra Valentová, vedoucí muzea. A právě jeřáb se na známce objeví už 6. května.

Železniční jeřáb - předloha poštovní známky
Zdroj: ČT24

Stavebnice získala svou současnou podobu už v roce 1925. Vyrábí se v Polici nad Metují. 

Výstava seznamuje se vznikem stavebnice Merkur, jejím postupným vývojem i současnou podobou. Představena je také celá řada obdobných českých i zahraničních stavebnic, které byly společně s Merkurem na trhu v průběhu 20. století. Historickou část výstavy doplňuje řada dobových modelů.

Důležitou součástí výstavy je herna pro rodiče a děti, ve které si mohou postavit dle své fantazie nebo pomocí přiložených předloh stavebnice Merkur velký či malý model.

Výstava je v Přešticích otevřena do 6. 4. 2015

  • ÚT až PÁ: 9–12, 13–17
  • Sobota, neděle, svátky: 14–17

Dnes je Merkur opět součástí všech hračkářství a ročně se v Česku prodá přes třicet tisíc různých setů. Z těch větších se dá postavit i několik desítek různých modelů.

Výstava stavebnice Merkur v Přešticích (zdroj: ČT24)