Zastupitelé Frýdku-Místku zvolili novým primátorem Pobuckého z ČSSD

Frýdek-Místek – Mimořádné zastupitelstvo Frýdku-Místku odvolalo dosavadního primátora Radima Vrbatu z hnutí ANO a zvolilo na jeho místo Michala Pobuckého z ČSSD, který vedl město v předchozím volebním období a v koalici s ANO byl prvním náměstkem. Volbu podpořilo vedle ČSSD hnutí Naše město Frýdek-Místek, lidovci a také komunisté. Ti by měli zajstit tichou podporu menšinové koalici těchto stran.

Dohoda mezi ČSSD, hnutím Naše město Frýdek-Místek a lidovci, kterou podpořili s výhradami komunisté, vznikla zřejmě krátce před mimořádnou schůzí. Svolal ji bývalý primátor Radim Vrabata z ANO poté, co ČSSD v lednu vypověděla koaliční smlouvu.

Mezi odvolanými radními je i Eva Richtrová z ČSSD, bývalá senátorka, která byla po dvě volební období primátorkou města před Pobuckým. Na protest proti připravované koalici ČSSD s hnutím Naše město Frýdek-Místek vystoupila minulý týden ze zastupitelského klubu a přislíbila podporu koalici ANO s komunisty. Uvedla, že nechce, aby byl Pobucký opět primátorem. Kritizovala propojení města pod jeho vedením s některými podnikateli.

Komunisté nehlasovali pro lidovce

Komunisté ale hlasovali pro Pobuckého, který se dohodl s lidovci a Naším městem. Hlas Richtrové jim však chybí do těsné většiny v zastupitelstvu. Komunisté podpořili volbu Pobuckého jako primátora, lídra hnutí Naše město Jiřího Kajzara jako náměstka i dalších zástupců těchto stran do městské rady, nehlasovali však pro lidovce Libora Kovala. Ten odmítá přímou spolupráci s KSČM. „Budeme konstruktivní opozicí, která nebude mít problém podpořit ani kvalitní návrhy hnutí ANO nebo Evy Richtrové,“ řekl šéf komunistických zastupitelů Ivan Vrba.

Zastupitelé Frýdeku-Místku zvolili osm z jedenácti členů rady. Ostatní kandidáti neprošli. Strany pokračují v jednání o tom, za jakých podmínek by mohla fungovat menšinová vláda ČSSD, lidovců a Našeho města. „Chtěli jsme ukončit patovou situaci. Zatím nemáme ani koaliční smlouvu ani programové prohlášení. Na tom teď budeme pracovat,“ uvedl nový náměstek primátora Jiří Kajzar z Našeho města Frýdek-Místek. Podle bývalého primátora Ivana Vrbaty není menšinová vláda dobrou variantou. „Pokud by to mělo být trvalé řešení, tak je to smůla pro voliče,“ řekl Vrabata z ANO, které se ocitlo v opozici společně s Evou Richtrovou z ČSSD.

Stabilní koalice by měla vzniknout v březnu

Zástupci menšinové vlády zatím odmítají označení koalice. Tvrdí, že jde jen o dohodu tří stran, která umožní fungování města. Stabilní koalici chtějí vytvořit do březnového jednání zastupitelstva.

Zastoupení stran ve Frýdku-Místku

ANO - 15 mandátů

ČSSD - 12 mandátů

Naše město Frýdek-Místek - 6 mandátů

KSČM - 6 mandátů

KDU-ČSL - 4 mandáty

Vítězem komunálních voleb ve Frýdku-Místku bylo hnutí ANO. Lídr Radim Vrbata a jeho spolupracovníci se dohodli na koalici s ČSSD v čele s Pobuckým. V polovině ledna ČSSD vypověděla ANO koaliční smluvu. Sociální demokraté si stěžovali na změny prosazované ANO v městských firmách, do kterých byli dosazováni politici, i podřízené postavení v koalici. ANO prohlašovalo, že sociální demokraté zneužili jejich nezkušenosti v politice. Vrabta také tvrdil, že Pobuckému jde o přerušení auditů ve společnosti Sportplex, kde byl dříve jednatelem. Ten to ale popřel. Pobucký, Richtrová a další zastupitelé čelí podezření ze špatného hospodaření nebo zneužívání pravomocí.