V Humpolci letos vznikne nové autobusové nádraží

Humpolec – Dopravce Icom transport chce v Humpolci opustit staré autobusové nádraží v Okružní ulici. Podle generálního ředitele Zdeňka Kratochvíla je moc velké a zastaralé, proto firma plánuje udělat o 300 metrů dál menší nádraží a to dosavadní prodat. Na pozemku současného nádraží má v budoucnosti být supermarket. Obyvatelé Humpolce ale autobusové nádraží stěhovat nechtějí a to, že by místo něj měl vzniknout další supermarket, se jim nelíbí – ve městě už fungují čtyři.

Stávající autobusové nádraží je velmi zchátralé

Autobusové nádraží v Humpolci moc velký komfort nenabízí. Stání pro autobusy jsou zchátralá, nejsou tam lavičky a chybí servis pro cestující. V čekárně jsou rozřezané lavice a chybí byť jen jednoduché občerstvení. Otřesný pohled je i na toalety, kde je navíc cítit silný zápach.

Podle generálního ředitele společnosti Icom transport Zdeňka Kratochvíla je o přesunu autobusového nádraží už rozhodnuto, a to z ekonomických důvodů. Projekt nového nádraží už je na papíře – bude stát 300 metrů od stávajícího nádraží, na pozemku dopravce.

Společnost Icom transport uvádí, že nové nádraží bude velikostí a počtem stání pro autobusy odpovídat aktuálním potřebám cestujících. Lidé v Humpolci častěji než autobusové nádraží využívají zastávky u centra města. Nejvíc jich nastupuje a vystupuje u polikliniky. Přesun nádraží také společnosti Icom transport ročně uspoří 1 až 1,5 milionu korun provozních prostředků, které bude potřebovat na údržbu nového nádraží. „Stavbu bychom chtěli dokončit ještě letos, ale ještě nemáme schválenou veškerou projektovou dokumentaci,“ řekl Zdeněk Kratochvíl.

Lidé další supermarket ve městě nechtějí

Zájem o starý areál, kde nyní stojí autobusové nádraží, má developerská firma, která by ho chtěla přeměnit na obchodní zónu nebo na parkoviště pro kamiony. Se svými záměry už seznámila humpolecké zastupitele i obyvatele na středečním setkání v městském kině. Místní nicméně místo současného chátrajícího nádraží další supermarket nechtějí.

Například obyvatel Humpolce Dan Merta na veřejné debatě uvedl, že by město nemělo ve svém rozvoji pokračovat s těmito projekty. „Ten projekt je špatný, falešný,“ uvedl v debatě další z obyvatel Miloš Lesina. „Stavět čtvrtou halu, podobnou výkrmně hovězího, mi tady v Humpolci připadá zvláštní,“ řekl obyvatel Humpolce Václav Kašpar.

Jenže právě developeři nabídli za pozemek dopravci nejvíc peněz, a tak mají také největší šance. Město o odkupu neuvažuje. „My jsme samozřejmě ochotni uvažovat o té nejvýhodnější nabídce. Jestli nám město dá nejvýhodnější nabídku, tak proč ne,“ řekl Zdeněk Kratochvíl, generální ředitel Icom transport. „Nikde nepadl jediný návrh, pojďme kupovat autobusové nádraží a budujme terminál. Myslím, že to je ekonomicky úplně mimo realitu,“ řekl na setkání s obyvateli starosta Humpolce Jiří Kučera (ODS).

Diskuse o budoucnosti autobusového nádraží
Zdroj: ČT24

„Tady padlo jednoznačně, že vlastník autobusového nádraží vybuduje nový terminál, ať se bude dít, co se bude dít,“ řekl starosta s tím, že nemá cenu zvažovat jako další variantu odkup stávajícího autobusového nádraží: „Mezitím bude Icom stavět nový autobusák, a my vykoupíme za velké peníze starý autobusák – a co s tím? Podle mě to není na pořadu dne, to je mimo realitu,“ řekl starosta Humpolce Jiří Kučera (ODS).

Humpolecký starosta Jiří Kučera (ODS) dále řekl, že na pracovním jednání zastupitelstva převládal názor neklást překážky vytvoření obchodní zóny. Developer by kvůli tomu ale potřeboval koupit i část městského pozemku a o tom ještě město nerozhodlo. To, že by ze starého autobusového nádraží mohlo být parkoviště pro 90 kamionů, považuje starosta za nepřijatelnou variantu.

Staré nádraží chce převzít developerská firma RC Reinvest. Ve svém záměru zveřejněném na internetu slibuje v případě budování obchodů 100 pracovních míst a investici 150 milionů korun. Desetitisícový Humpolec má už teď čtyři supermarkety. A pokud postaví další, budou se místní pyšnit nejen titulem město pro byznys, ale také velmi hustou sítí supermarketů. 

Autobusová nádraží v dalších městech Kraje Vysočina

Menší autobusové nádraží už Icom vybudoval kupříkladu v Pelhřimově. Změny k lepšímu by potřebovalo také nádraží v krajské Jihlavě, tam ale není jisté, kdy na ně dojde. Podle záměrů města by totiž mělo být autobusové nádraží výhledově přemístěno k městskému vlakovému nádraží, kde by měl vzniknout dopravní terminál. Možný termín realizace však zatím nepadl.

V Humpolci se přesune autobusové nádraží (zdroj: ČT24)