Na radnici v Pardubicích vypnuli rušičky odposlechů

Pardubice - Stovky kanceláří na obecních a městských úřadech jsou vybavené rušičkami odposlechů. Podle odborníků obliba těchto zařízení roste - a to hlavně mezi politiky. Obávají se totiž nahrávání při pracovních jednáních. Například v Pardubicích se ale současní radní těchto rušiček naopak zbavují.

Rušičky odposlechů mají dosah jen několik metrů, v jejich blízkosti ale nefunguje žádné nahrávací zařízení. Dříve si je instalovali do kanceláří podnikatelé a teď je stále častěji nakupují i obecní a městské úřady. 

Podle odborníka na ochranu proti odposlechům Jiřího Schmidta se cena takových rušiček obvykle pohybuje v řádech 20–50 tisíc korun: „Mezi nejčastěji uváděné důvody patří organizování veřejných výběrových řízení, státních zakázek a případně i privatizace bytového fondu, to znamená snaha ochránit komunální majetek,“ uvedl Schmidt. 

Radnice tak za moderní techniku, která má chránit komunální politiky, utrácejí statisíce korun. Hosté, kteří v jejich kancelářích jednají, o těchto přístrojích často ani nevědí.  

Zkušenost Jiřího Schmidta, odborníka na ochranu proti odposlechům:

„Stalo se nám, že po volbách byla vypovězena smlouva naší společnosti, a v současné době tento bývalý zákazník čelí jedné z největších korupčních kauz, kdy mnoho důkazů bylo posbíráno z odposlechů, které byly provedeny v té místnosti, o kterou jsme se původně starali.“

Po posledních komunálních volbách si ale většina politiků na pardubické radnici nechala rušičky odposlechů odpojit: „Necítil jsem se příliš dobře, když jsem toto zařízení tady měl umístěno,“ řekl náměstek primátora Pardubic Jakub Rychtecký (ČSSD).

A stejně postupoval i primátor: „Při svém nástupu jsem tady našel to zařízení. Nebylo funkční a leželo ve stole. Vrátil jsem ho na hospodářskou správu, protože nevím, proč bych ho tu měl mít,“ uvedl Martin Charvát (ANO), primátor Pardubic.

Magistrát Pardubic
Zdroj: ČT24

Rušičku měl ve své kanceláři také bývalý starosta pátého pardubického obvodu: „Můj předchůdce toto zařízení, které mu tam indikovalo odposlechy, měl, dokonce mě na to upozornil při nástupu do funkce, proto jsem tam to zařízení ponechal,“ vzpomíná bývalý starosta MO Pardubice V Jiří Hájek (SPP).

Nový starosta tohoto pardubického obvodu naopak odmítl rušičku využívat, chce ji dokonce nabídnout do dražby a získané peníze potom věnovat některému z amatérských sportovních klubů.

Rušičky odposlechů na radnicích (zdroj: ČT24)