Muž přišel z hospody a zastřelil starou matku. Dostal 30 roků vězení

Olomouc - Za vraždu osmdesátileté matky poslal dnes olomoucký krajský soud Leopolda Ťuku na 30 let do vězení. Ženu podle rozsudku zastřelil po návratu z hospody, protože mu vyčítala nevhodný způsob života. Soudce muže potrestal výjimečným trestem, přestože žalobkyně žádala jen dvacetileté vězení. Zohlednil mimo jiné to, že Ťuka už v minulosti ubodal manželku. Z vězení vyšel před dvaceti lety. Starou matku podle soudu delší dobu týral.

„Obžalovaný se dopustil mimořádně nebezpečného skutku, jde o čin, nad kterým zůstává rozum stát. I když má zkušenosti s vyvražďováním svých nejbližších, takový atak vůči matce nevěstí nic dobrého,“ zdůvodňoval soudce Vladimír Hendrych rozsudek. Dodal, že doživotnímu trestu obžalovaný unikl jen těsně, protože znalec absolutně nevyloučil možnost jeho nápravy.

Vražda se stala předloni v listopadu v rodinném domě oběti ve Štarnově na Olomoucku. Ťuka přišel opilý domů, matka byla v kuchyni a vyčítala mu jeho způsob života. Podle verdiktu si zašel pro pistoli, kterou měl doma schovanou po otci, vrátil se do kuchyně, přistoupil k ženě a z bezprostřední blízkosti ji střelil do hlavy. Podle znalců byla k němu otočena bokem. Zemřela na místě.

Obžalovaný Leopold Ťuka: „Nemohl jsem to udělat. Potřeboval jsem ji nejvíc. Kdo by mi pral a vařil?“

Ťuka se policistům nejprve přiznal, pak ale různě měnil výpovědi. Jedna z verzí byla, že pistoli vzal na náhodného zloděje, poté, že šlo o nehodu. „Nemohl jsem to udělat, potřeboval jsem ji nejvíc. Kdo by mi pral a vařil? Byl jsem si jistý, že zbraň je zajištěna,“ tvrdil muž. Soud mu ale neuvěřil.

Svědci popisovali obžalovaného jako agresivního alkoholika. Také posudky znalců byly velmi negativní. Naopak oběť měla pověst dobrou. „Byla to hodná a pracovitá žena, starala se o něho,“ líčila jedna sousedka. U soudu navíc vyšlo najevo, že Ťuka matce ubližoval delší dobu. Věděli to sousedé i starosta. „Byl na ni sprostý, bil ji pěstmi, dával jí facky a urážel ji. Měla modřiny a plakala,“ vypovídala sousedka. Jednou si pro něho přijela policie, ale ještě téhož dne se vrátil domů. Starosta Štarnova Stanislav Nykl dosvědčil, že matka obžalovaného za ním jednou přišla a na syna si stěžovala. „Radil jsem jí, ať to nahlásí na policii,“ řekl.

Soudce Vladimír Hendrych: „Paní Ťuková naplňovala v závěru života typické rysy oběti domácího násilí.“

Dokazování přivedlo soudce k jasnému závěru. „Paní Ťuková byla oběť, pan Ťuka agresor. Také znalci potvrdili, že v závěru života naplňovala typické rysy oběti domácího násilí,“ řekl soudce Hendrych. Mrtvou objevila její vnučka, která do domu vlezla oknem. Otce poté našla v hospodě. Babička prý předpovídala, že to nedopadne dobře, utíkat ale nikam nechtěla. Ťuka tvrdil, že pistoli hodil do rybníka. Policisté ji nenašli.

Rozsudek není pravomocný, protože Leopold Ťuka si ihned podal odvolání. To posoudí nadřízený soud.

Soud potrestal vraždu matky 30 roky vězení (zdroj: ČT24)
Obžalovaný Leopold Ťuka
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK