Tři novorozenci v Hradci dostali špatný lék, při další dávce mohli zemřít

Hradec Králové - Tři novorozenci ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové dostali na přelomu loňského srpna a září špatně namíchaný lék. Pokud by dostali i další dávku, hrozily by jim zdravotní komplikace či smrt. Policie událost nejprve řešila jako pokus vraždy na více osobách. Nakonec případ spočívající v pochybení pracovnice nemocniční lékárny předala České lékárnické komoře k posouzení a případnému kárnému rozhodnutí. Podání špatného léku totiž skončilo bez následků na zdraví.

Lékárnice nedopatřením namíchala lék, který obsahoval dvacetinásobně vyšší obsah účinné látky fenobarbitalu. Ten byl pak na dětské klinice podán třem novorozencům. Jen několik dnů staré děti začaly mít známky otravy fenobarbitalem, což se projevovalo větší spavostí. Podezření na špatně připravené léky se ale podle policie při prvotní expertize, zadané nemocniční lékárnou a provedené farmaceutickým odborníkem, nepotvrdilo a vedení nemocnice tedy pojalo vážné podezření, že se někdo pokusil dětem úmyslně ublížit.

Trestní oznámení na neznámého pachatele poté inicioval na základě informací od lékařů sám ředitel fakultní nemocnice Roman Prymula. „Kriminalisté velmi brzy zjistili, že chod dětské kliniky a nastavený systém péče o novorozence na intermediárním oddělení vylučuje možnost ataku neznámé osoby, a zároveň vyloučili pochybení personálu dětské kliniky. Nařídili tedy opakovanou expertizu podaného léku, kterou tentokrát provedl Státní ústav pro kontrolu léčiv,“ uvedla mluvčí hradecké policie Ivana Ježková.

Děti zachránil lékař, který léky včas vysadil

Znalec podle mluvčí zjistil, že lékárnice, která lék míchala, navýšila poměr účinné látky obsažených v léku na dvacetinásobek správného množství. „Dle vyjádření znalců byly dávky léků tak vysoké, že jen díky včasnému zásahu spočívajícím ve vysazení léku lékařem dětské kliniky nedošlo ke smrti novorozenců ani k žádnému závažnému následku na jejich zdraví,“ dodala Ježková. Protože nedbalostní jednání lékárnice nemělo následek, nelze jej podle policie hodnotit a posoudit jako trestný čin.

Podle lékařského náměstka hradecké nemocnice Zdeňka Tušla jde o naprosto ojedinělý případ. „Nic podobného nepamatuji, šlo o pochybení, které se díky vnitřním kontrolním mechanismům podařilo odhalit… U dětí není žádné poškození, všechno je to bez následků,“ uvedl. O lékárnici nyní rozhodne Česká lékárnická komora. Její mluvčí Aleš Krebs ještě nemá k případu žádné bližší informace, a proto se k němu zatím nechtěl vyjadřovat. Podle disciplinárního řádu může organizace v případě zjištění pochybení uložit pokutu nebo podmínečné či pravomocné vyloučení z komory. Pokuta se může pohybovat mezi 3 000 až 30 000 korunami.

V Orlové skončila záměna glukózy za dezinfekci tragicky

Obdobné případy v České republice v minulých letech skončily i tragicky, například loni v červnu těhotné dvaatřicetileté ženě v Orlové na Karvinsku dala zdravotní sestra místo glukózy jedovatou dezinfekci. Žena později zemřela. Soud kvalifikoval čin jako usmrcení z nedbalosti a zdravotní sestře udělil trest rok vězení.