Rodiče postiženého dítěte žalují olomouckou nemocnici o 17 milionů

Olomouc - Rodiče čtyřleté Lucie, která se narodila těžce postižená, žalují Fakultní nemocnici Olomouc o téměř 17 milionů korun. Tvrdí, že postižení dítěte zavinili porodníci tím, že podcenili těhotenskou cukrovku rodičky. Podle nich nepřikročili včas k císařskému řezu a na přirozený porod bylo dítě příliš velké. Občanskoprávní žalobou se domáhají odškodného, které by jim pomohlo o ležící dítě, které neumí polykat a neobjede se bez kyslíku, pečovat. Nemocnice pochybení odmítá. Případem se začal zabývat Okresní soud v Olomouci.

Dítě se narodilo v olomoucké nemocnici v říjnu 2010 matce, která trpěla těhotenskou cukrovkou. „To samo o sobě dává téměř jistotu velkého plodu, a tedy i nutnost vyvolání porodu před termínem nebo porod císařským řezem. Nemocnice však neprovedla v dostatečné míře vyšetření, navíc při posledním ultrazvuku dva týdny před porodem se v odhadu velikosti plodu zmýlila o kilo a půl. A nechala rodičku přenosit,“ tvrdí otec dítěte Vlastimil Blaťák.

Dítěti by pomohl jen zázrak

Novorozeně vážilo 4,5 kilogramu. Žena nejprve rodila přirozenou cestou. Když porod nepostupoval, použili lékaři podle právníka rodiny kleště, které ale selhaly. Poté, co rodičce praskla děloha, provedli císařský řez. Novorozeně museli oživovat. „Narodilo se velmi defektní dítě, které vyžaduje péči 24 hodin denně. Je závislé na dýchacím přístroji, musí být krmeno, stav mozku je takový, že by pomohl jedině zázrak,“ řekl právník rodiny Peter Poloček.

Nemocnice odmítá pochybení, její právní zástupce požádal soudkyni, aby žalobu v celém rozsahu zamítla. „Je to politováníhodná záležitost a není důvod k tomu, abychom to bagatelizovali. Se žalobou ale nesouhlasíme. Podle znaleckých posudků byl postup nemocnice a celého týmu v souladu s doporučovanými metodami,“ řekl advokát Karel Vítek. Nemocnice argumentuje posudky dvou znalců, kteří dospěli k závěru, že k zanedbání péče nedošlo. „Jako instituce hospodařící s majetkem státu jsme proto nuceni veškeré nároky odmítnout,“ doplnil Vítek.

Vlastimil Blaťák s dcerou
Zdroj: ČT24/Vlastimil Blaťák

K pochybení došlo, i když vše bylo lege artis

Znalec, který dnes vypovídal u soudu, uvedl, že lékaři sice pochybili, jejich počínání však nebylo v rozporu s takzvaným lege artis - tedy postupem podle všech dostupných lékařských dovedností. „Při diagnóze použili všechny možnosti, přesto došlo k chybě. Non lege artis by bylo, kdyby ultrazvuk ani nedělali,“ uvedl znalec z oboru gynekologie a porodnictví Zdeněk Hájek.

Rodiče dítěte se domáhají 17 milionů, které jim pomohou zajistit dceři dostupnou péči. Část nároku se týká odškodného za to, že matka už nemůže mít děti. Dítěti lékaři nedávají více než deset let života. „Lucie je ležící dítě, je závislá na kyslíku, neumí polykat, krmíme ji sondou. Musí také hodně cvičit a potřebuje lázně, které jsou velmi drahé. Její stav se postupně zhoršuje. Jsme rádi, že ji máme doma, a přejeme si, aby žila co nejdéle,“ řekla Jana Blaťáková, která o dceru neustále pečuje.

Rodina má těžké finanční potíže

Rodina má ještě osmiletého syna. Podle Vlastimila Blaťáka nelze náročnou péči o nemocnou dceru utáhnout z jednoho platu. „Rodina nemá na základní výdaje. Nikdo si neumí představit, kolik taková péče stojí. Třeba jen invalidní kočárek stojí sto tisíc korun a zdravotní pojišťovny ho neproplácí. Jsme trvale v insolvenci,“ líčil Vlastimil Blaťák.

Soudkyně odročila projednávání případu na počátek března, kdy by měl vypovídat například primář gynekologicko-porodnického oddělení olomoucké nemocnice.

Rodiče vs. lékaři. V Olomouci se vede spor o nešťastný porod