Faxům (nejen) na finančních úřadech odzvonilo

Brno – Třicet faxů poputuje z kanceláří jihomoravského finančního úřadu do sběru. Už pro ně nebylo využití. Faxy jsou postupně vytlačovány elektronickou poštou nebo datovými schránkami. Přesto se faxové přístroje drží třeba na soudech.

Žádné faxové podání za poslední dva roky. Statistika, která odsoudila faxové přístroje na finančních úřadech do starého železa. „Na celé jižní Moravě k 1. lednu fyzicky odpojujeme zhruba 30 faxových přístrojů,“ potvrdil mluvčí Finančního úřadu pro Jihomoravský kraj David Stančí. Faxy zmizely z berních úřadů po celé republice. Lidé tak uspějí s podáním už jen poštou, datovou zprávou, přes daňový portál či osobně.

O faxech hovoří mluvčí FÚ pro Jihomoravský kraj David Stančík (zdroj: ČT24)

Vynález, který spatřil světlo světa dřív než telefon, doplatil na moderní technologie. I přesto přenos obrazu přes telefonní linku na jiný faxový přístroj stále používají třeba tuzemské soudy. „Krajský soud v Brně používá čtyři faxy. Jsou využívány pouze sporadicky, jsou upřednostňovány datové schránky, případně komunikace prostřednictvím elektronické nebo klasické pošty. Faxy jsou ale poměrně často využívány na úseku trestního soudnictví, třeba pro omluvy z jednání účastníků řízení,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Brně Lenka Smutná Polachová.

Za vynálezce faxu je považován Skot Alexander Bain, který svůj „záznamový telegraf“ patentoval už 27. května 1843. Telefon Alexandra Grahama Bella byl přitom patentován až o 33 let později. V roce 1924 vynalezl Richard H. Ranger ve firmě Radio Corporation of America (RCA) bezdrátový fotoradiogram, zvaný také transoceánský radiofax. V roce 1926 se Rangerův vynález začal komerčně využívat a používá se i v dnešní době pro přenos meteorologických map a jiných informací o počasí.

V roce 1934 začaly zpravodajové agentury Associated Press používat "přenos fotografií po drátě". Tyto první přístroje však ke svému provozu vyžadovaly drahé jednosměrné komunikační linky. K obyčejnému telefonu se fax poprvé připojil až v roce 1966. Největší obliby přístroje dosáhly od konce sedmdesátých let 20. století, kdy japonští výrobci začali dodávat menší a lépe vybavené faxy, které byly díky používání datové komprese rychlejší než jejich předchůdci.

Zdroj: Wikipedie